Un equip d’investigadors britànics ha publicat els resultats d’un estudi que conclou que anar a veure esdeveniments esportius en directe té efectes positius en el benestar de les persones. Publicat a la revista ‘Frontiers in Public Health’, el treball apunta que fer-ho redueix els sentiments de soledat, entre d’altres, i que això s’associa a una millor salut física, menys problemes limitants i una reducció de la mortalitat.
El primer gran estudi d’aquest tipus
Aquesta recerca és la primera que aborda a gran escala els beneficis d’assistir a qualsevol tipus d’esdeveniment esportiu en directe. Per a fer-lo, s’han emprat dades de més de 7.200 adults d’entre 16 i 85 que viuen a Anglaterra i que van participar en una enquesta encarregada pel Departament de Digital, Cultura, Mitjans i Esport del govern britànic.
Va ser així com es va detectar que anar a esdeveniments esportius en directe es relacionava amb dos indicadors importants de benestar subjectiu: la satisfacció amb la vida i la sensació que aquesta val la pena, a més del decens esmentat en els nivells de soledat. L’associació amb la sensació que la vida val la pena, a més, es va quantificar de manera comparabla a la d’aconseguir una feina en comparació amb les persones que no anaven a veure esdeveniments esportius.

Així doncs, i per bé que hi ha molts estudis i iniciatives que fomenten la pràctica de l’exercici físic, aquesta recerca sembla que apunta que una cosa tan senzilla com anar a veure esports en directe pot ser una manera accessible i efectiva per millorar el benestar i reduir la sensació de soledat de la població.
Una oportunitat per a millorar les relacions socials
En aquest cas, els esdeveniments inclosos eren molt variats, de partits d’equips locals fins a les grans lligues professionals. No s’ha estudiat, però, si hi ha alguna correlació entre el nivell de l’esport i els beneficis que aporta ni, tampoc, si anar a veure alguns esports és millor que uns altres. El que sí que se sap, però, és que veure qualsevol tipus d’esport dóna oportunitats per a la interacció social i també ajuda a formar identitats de grup i sentiments de pertinença, que redueixen la soledat i augmenten la percepció subjectiva de benestar.