MonPlaneta
Vall d’Hebron, pioner en una nova tècnica d’implant de vàlvula pulmonar

L’Hospital de la Vall d’Hebron és pioner a Europa en una nova tècnica d’implant d’una vàlvula pulmonar que evita haver de dur a terme una cirurgia a cor obert en pacients amb cardiopaties congènites. Tal com ha fet públic el mateix centre sanitari, el maig d’enguany va ser el primer del continent a fer servir un ‘stent’ autoexpandible (Alterra Adaptive Present) que funciona com un “adaptador” per fer que candidats que no eren aptes per a rebre una nova vàlvula ho siguin.

Unes malformacions molt habituals i que han de ser tractades diverses vegades

Les cardiopaties congènites són les malformacions més freqüents i afecten entre 5 i 12 de cada 1.000 nadons, és a dir, que hi ha uns 600 casos nous cada any al nostre país. Algunes d’elles es caracteritzen per una estretor de la sortida del cor cap al pulmó –la vàlvula i l’artèria pulmonars– i poden requerir cirurgia fins i tot en nounats.

Hospital Vall d'Hebron | Cedida
Hospital Vall d’Hebron | Cedida

Aquests tractaments, però, fan habitual que la vàlvula pulmonar es faci insuficient i que, anys més tard, calgui substituir-la. La tecnologia actual ofereix vàlvules pulmonars que es poden implantar per catèter, però molts dels pacients amb aquestes cardiopaties no són bons candidats per la gran dilatació de la zona a tractar, que impedeix que les noves vàlvules quedin ben ancorades i estables.

Una operació senzilla i amb una recuperació ràpida

Gràcies a aquest nou dispositiu, és possible implantar la vàlvula per catèter en pacients que, fins ara, havien de ser sotmesos a cirurgia a cor obert, tal com explica el doctor Pedro Betrián, responsable de la Unitat d’Hemodinàmica Pediàtrica de l’Hospital Vall d’Hebron, que ha dut a terme la nova tècnica amb el seu equip.

La doctora Paola Dolader, membre de l'equip que ha dut a terme la nova tècnica | Hospital Vall d'Hebron
La doctora Paola Dolader, membre de l’equip que ha dut a terme la nova tècnica | Hospital Vall d’Hebron

El pacient era en Joan, de 17 anys, que va néixer amb Tetraologia de Fallot, va ser operat amb 8 mesos i, en arribar a l’adolescència, havia desenvolupat una insuficiència de la vàlvula pulmonar que necessitava tractament. Fins fa poc hauria d’haver estat sotmès a una operació a cor obert, però gràcies a la implantació del ‘stent’ autoexpandible va poder rebre una vàlvula pulmonar nova per catèter i al cap de 24 hores va poder tornar a ser a casa.

Els resultats podran ajudar molts pacients

De fet, la recuperació va ser tan ràpida que va poder estudiar per a la Selectivitat, que era poques setmanes més tard, i ara començarà els estudis universitaris. Davant d’aquest èxit, es va dur a terme la mateixa tècnica en un segon pacient, també adolescent, que té una estenosi pulmonar congènita que va ser tractada amb una dilatació amb catèter de molt petit i ara havia desenvolupat una insuficiència pulmonar severa. Com en Joan, també va tenir bons resultats i una recuperació ràpida.

Tal com explica el doctor Betrián, a partir d’ara “un nombre significatiu de pacients que requereixen l’implant d’una vàlvula pulmonar, es podran beneficiar d’aquest nou dispositiu i evitar així una cirurgia a cor obert”.

Més notícies

Un nou laboratori millorarà l’atenció mèdica neonatal i pediàtrica a Catalunya

Avançarà en l'ús de tecnologies fotòniques per comprendre, diagnosticar, controlar i tractar malalties
Reproducció a petita escala d'un ventricle de dues cambres. Aquest tipus de reproduccions poden salvar milions de vides en el futur | Universitat de Harvard

Gran avenç en el desenvolupament de cors artificials

Creen un organ biohíbrid que ha permès entendre molt millor el funcionament dels batecs
L'ADN dels primats i les seves diferències amb el dels humans pot revelar l'origen d'algunes malalties | Pxhere

L’ADN dels primats pot ajudar a trobar la causa de moltes malalties humanes

Un equip amb lideratge català seqüencia el genoma de 233 espècies, la meitat de les que existeixen
Amb un sensor al carro de la compra, uns investigadors han permès diagnosticar un problema cardíac que pot ser greu | Pexels

Una prova diagnostica problemes de cor fent servir el carro del supermercat

Un sensor especial és capaç d'identificar una patologia oculta que afecta el ritme cardíac i augmenta el risc d'embòlia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa