MonPlaneta
Vacunar-se de la Covid protegeix d’infarts i ictus després de la infecció

Vacunar-se contra la Covid-19, ni que sigui sense totes les dosis, protegeix dels infarts i els ictus que pot causar la infecció fins i tot un cop superada la malaltia. Segons un estudi publicat al ‘Jounal of the American College of Cardiology’, la immunització, fins i tot parcial, redueix el risc de patir accidents cardiovasculars greus causats per la malaltia.

Un estudi en 2 milions de casos

Aquestes conclusions són el fruit d’analitzar els registres mèdics obtinguts de gairebé 2 milions de pacients que es van infectar de Covid entre el març de 2020 i el febrer de 2022. D’entre ells, gairebé 14.000 van patir un infart, un ictus o algun tipus d’accident cardiovascular greu semblant, dels quals més de 3.000 van morir.

 | Cristóbal Castro
| Cristóbal Castro

L’estudi mostra que estar vacunat es relaciona amb menys problemes d’aquest tipus durant els sis mesos posteriors a la malaltia. Després de tenir en compte comorbiditats, demografia i el temps passat des de l’inici de la pandèmia, els resultats apunten que estar completament vacunat redueix el risc d’aquests accidents cardiovasculars en aproximadament un 41% mentre que, si només s’ha rebut alguna dosi, el risc es redueix en un 24%.

Les malalties prèvies, un gran risc afegit

Pel que fa als accidents cardiovasculars, es produeixen una mediana de 17 dies després de l’inici de la infecció i 212 dies després de la darrera dosi de la vacuna. En general, persones amb més risc de patir aquests problemes greus després de la infecció, independentment del nivell d’immunització, eren homes d’edat avançada i que tenien altres problemes de salut afegits, com ara haver tingut accidents cardiovasculars anteriors o patir diabetis, problemes de fetge, obesitat i colesterol elevat.

Un voluntari rebent una dosi de la vacuna | ACN
Les persones amb problemes de salut previs haurien de pensar molt seriosament a vacuna-se per protegir-se del risc d’accidents cardiovasculars causats per la Covid-19 | ACN

Més raons per vacunar-se

Els investigadors, no obstant això, també apunten a algunes limitacions de l’estudi, com ara que no té en compte les reinfeccions o les diferències entre les diverses variants del SARS-CoV-2. Malgrat tot, els resultats obtinguts són semblants als d’estudis anteriors i aporten dades noves, especialment pel que fa als qui no havien rebut totes les dosis de la vacuna en el moment d’infectar-se.

Els autors de l’estudi, de fet, estan sorpresos que fins i tot la vacunació parcial tingués aquests efectes i afegeixen que, en vista dels resultats, les persones que no s’han vacunat o que no han rebut totes les dosis haurien de plantejar-se seriosament fer-ho, especialment si tenen altres problemes de salut que podrien fer més probable que pateixin aquest tipus d’accidents.

Més notícies
La vacuna de la grip té alguns efectes a l'hora de protegir-nos de la Covid-19
Vacunar-se contra la grip redueix el risc de patir Covid
Un estudi afirma que redueix especialment les formes més severes de la malaltia
Una infermera preparant una dosi de la vacuna contra la covid-19 | ACN
Afirmen haver descobert per què algunes vacunes contra la Covid causen trombosi
Això podria ajudar a modificar els vaccins d'AstraZeneca i Johnson&Johnson per reduir els efectes secundaris adversos i fer-les més segures
Dues sanitàries rebent la injecció amb la vacuna de Pfizer contra la covid a la ciutat de Cremona, a la Llombardia
Deu raons per vacunar-se contra la Covid
Un expert de la UOC ha elaborat una sèrie d'arguments i claus científiques per convèncer els qui dubten
Els escàners cerebrals a adolescents abans i després de la pandèmia han mostrat que s'ha produït un envelliment inusual d'aquest organ
La pandèmia ha fet envellir prematurament els cervells dels adolescents
Un estudi apunta que, de mitjana, semblen tres anys més grans del que són

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa