MonPlaneta
Una de cada deu morts prematures es podrien evitar amb una mica d’exercici

Una de cada deu persones que moren prematurament podrien haver-ho evitat fent només una mica d’exercici físic. Segons un estudi publicat fa poc al ‘British Journal of Sports Medicine’ amb només 11 minuts al dia d’activitat física moderada, com ara caminar ràpid, n’hi ha prou per reduir el risc de patir no només problemes de cor o accidents vasculars sinó, fins i tot, un bon número de càncers.

Problemes de cor, vasculars i càncers

A dia d’avui, les malalties cardiovasculars com els ictus o els infarts són la principal causa mundial de mort. Amb uns 18 milions de víctimes anuals, gairebé dupliquen les morts per càncer. En total, parlem d’uns 25 milions de morts cada any entre totes les causes. És ben sabut que l’activitat física, especialment si és d’intensitat moderada, redueix el risc de tots aquests problemes de salut, però un equip de la Universitat de Cambridge (Anglaterra) ha examinat exactament quin impacte té.

Amb una mica d’exercici, sense ni tan sols córrer, es pot reduir molt el risc de mort prematura | Stockvault

Un estudi amb dades de 30 milions de persones

Per fer-ho, han revisat els resultats de 196 estudis anteriors, que comprenen 30 milions de participants de 94 grans cohorts. Així, han fet l’anàlisi més gran que s’ha fet mai de l’associació entre l’activitat física, la seva intensitat i el risc de mort prematura per problemes cardiovasculars i càncers.

Deixant de banda l’activitat relacionada amb la feina, dues de cada tres persones estudiades feien menys de 150 minuts d’exercici moderat cada setmana i, en el cas de més de 300 minuts setmanals, eren menys d’un 10%. Aques treball, però, ha revelat una altra dada molt més significativa: a partir dels 150 minuts, els beneficis addicionals en les causes de mort prematura estudiada eren marginals però, en canvi, amb 75 ja hi havia diferències importants, amb una reducció d’un 23% del risc de mort prematura respecte algú que no fa gens d’exercici.

Exercicis bàsics corporals
Amb quatre exercicis bàsics es poden aconseguir grans beneficis

Bones notícies: un petit canvi pot notar-se molt

Així doncs, bones notícies per a les persones a qui no els agrada fer exercici o no tenen temps: poc és millor que res i, al cap i a la fi, 75 minuts són un quart d’hora de dilluns a divendres. Es pot fer, en la gran majoria de casos, caminant a bon ritme els trams que es fan a peu de la feina a casa i viceversa.

Només fent això, arribant als 75 minuts setmanals, el risc de malalties cardiovasculars es redueix un 17% i el de càncer, un 7%. En aquests darrers, però, hi ha diferències importants: si en el cas de càncers del cap i el coll, la leucèmia mieloide o el mieloma la reducció és d’entre un 14% i un 26%, en els càncers de pulmó, fetge, endometri, colon i mama la reducció és menor, d’entre un 3% i un 11%.

Un home fent exercici | Pxfuel
No cal passar hores al gimnàs, amb una mica d’exercici la nostra salut pot millorar molt | Pxfuel

Modificant alguns hàbits ens podríem beneficiar molt

En qualsevol cas, segons els càlculs d’aquest estudi, amb 150 minuts d’exercici físic moderat s’haurien evitat un 16% de les morts registrades entre els participants als estudis revisats, a més d’un 11% dels accidents cardiovasculars i un 5% dels càncers. Si tothom n’hagués fet 75, però, encara s’haurien evitat un 10% de les morts prematures, un 5% dels accidents cardiovasculars i un 3% dels càncers.

Així doncs, l’activitat moderada, que de fet inclou algunes coses que ni tan sols considerem exercici, pot ser suficient per donar-nos grans beneficis. Tenint en compte que anar d’excursió a la muntanya, caminar ràpid, anar amb bicicleta o ballar es considera activitat moderada, definida per l’acceleració del batec del cor i de la respiració però podent parlar mentre ho fas, alguns canvis d’hàbits molt senzills podrien salvar-nos la vida.

Més notícies
Xemeneies
Pol·lució i exercici físic, una relació complicada
Un estudi en gairebé un milió i mig de persones exposa l'associació dels efectes combinats que poden tenir en la salut cardiovascular, especialment en els joves
El moment en què fem exercici pot determinar quant de greix cremem | Photo by Jonathan Borba on Unsplash
Fer exercici als matins és la millor manera de cremar greix
Un estudi mostra que els efectes són diferents segons l'hora del dia
Sempre és un bon moment per començar a dur un estil de vida més saludable, fins i tot durant les vacances | Stockvault
Consells per començar a posar-se en forma durant o després de les vacances
El sedentarisme es pot combatre amb algunes pràctiques força senzilles
Un home fent exercici | Pxfuel
Un model matemàtic calcula l’exercici òptim per guanyar massa muscular
Amb detalls bàsics de la fisiologia de qualsevol persona, és capaç de perfeccionar les rutines

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa