MonPlaneta
Un vídeo mostra el procés letal de propagació de la Covid-19
  • CA

Per primera vegada, un vídeo ens permet veure en temps reals i en animals vius com el SARS-CoV-2, el virus responsable de la Covid-19, s’escampa per un organisme, passant del nas als pulmons i altres òrgans fins a matar el pacient en sis dies. Aquestes imatges són el fruit d’un treball conjunt de la Universitat de Yale (Estats Units) i la Universitat de Montreal (Quebec) que ha estat publicat recentment a la revista ‘Immunity’. Mostrant casos diferents, ensenyen l’avenç a vegades mortal de la Covid-19 a través del cos però també com la introducció d’anticossos d’humans que havien patit el virus permet tant la prevenció com el tractament de la infecció. Tot i això, aquest mateix estudi també ha revelat que els anticossos que no poden aconseguir activar les cèl·lules assassines de l’organisme resulten menys efectius a l’hora de lluitar contra la infecció.

En qualsevol cas, ara es pot observar en temps real la propagació del virus i en quins indrets han d’actuar els anticossos si la volen atura. Fent servir marques bioluminiscents i microscòpia avançada, es va poder seguir el virus a nivell de cèl·lules individuals i veure com, a partir del nas d’un ratolí, feia servir un camí semblant al dels humans: càrregues virals altes al nas que es desplacen directament als pulmons i posteriorment a altres òrgans. En el cas del ratolí, va morir quan el SARS-CoV-2 li va arribar al cervell. En altres casos, l’ús d’anticossos d’humans va aconseguir salvar-los, fins i tot si eren introduïts tres dies després de la infecció. En cas de ser inoculats abans, la prevenien del tot.

Aquestes observacions en temps reals poden ser molt útils a l’hora de saber quins tractaments funcionaran durant els primers de tres a cinc dies, que són importantíssims a l’hora de prendre mesures contra una malaltia. Així, per exemple, comprovar que no ots els anticossos funcionen igual i quins efectes té cada un pot permetre saber quins i on s’han d’emprat a cada moment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa