MonPlaneta
Un quart de dosi de la vacuna de Moderna també provoca una bona resposta immunològica

Tot i que prové dels resultats d’un estudi amb una mostra molt reduïda, sembla que rebre el 25% de la dosi estàndard actual de la vacuna de Moderna contra la Covid-19 –en dues punxades, igual com fins ara– fa que el cos generi anticossos i cèl·lules T per combatre el SARS-CoV-2. Aquestes dades, que provenen d’una prova feta en unes divuit persones els resultats de la qual han estat prepublicats a medRxiv obren la possibilitat de reduir la quantitat injectada a cada dosi i, per tant, pal·liar la manca de vacunes que hi ha arreu del món, accelerant la immunització de la població.

No seria la primera vegada que es va fer servir aquesta estratègia: des de 2016, s’ha vacunat de la febre groga milions de persones a Àfrica i a Amèrica del Sud gràcies a una reducció de la dosi de la vacuna contra la malaltia. En un context com l’actual, en què caldria vacunar la majoria de la població mundial contra la Covid el més aviat millor, això podria marcar una diferència crucial.

Investigadors en un laboratori de Moderna  | Moderna
Investigadors en un laboratori de Moderna | Moderna

Tot i que la dosi de 100 micrograms es va convertir en l’estàndard en el cas de la vacuna de Moderna, la primera prova també es va fer amb dosis de 25 i de 250 micrograms. La més alta va resultar massa tòxica i la més baixa provocava una resposta immunològica més baixa. Així doncs, es van decidir pel terme mig. Un estudi fet més tard, però, indica que la meitat de la dosi (50 micrograms) sembla tan efectiva com la vacuna estàndard alhora de fer que el cos humà creï defenses contra el virus.

Analitzant la sang de 35 participants de la prova original que havien rebut 25 micrograms de vacuna dues vegades i amb una diferència de 28 dies entre dosis, es va observar que, sis mesos després, gairebé tots tenien anticossos i que, a més, tenien cèl·lules T, tant les que ajuden en la immunitat general com les “assassines”, que destrueixen les cèl·lules infectades. No només això, sinó que els nivells eren semblants als de les persones que s’havien recuperat de la Covid-19. Així doncs, sembla clar que una dosi més baixa provoca una resposta prou potent del cos com perquè ens protegeixi de la malaltia.

Vials amb l'etiqueta
Vials amb l’etiqueta “COVID-19 / vacuna contra el coronavirus / només per injecció” i una xeringa mèdica davant del logotip de Pfizer | ACN

Pel que fa a les altres vacunes, actualment s’està duent a terme un estudi amb dosis més baixes de la vacuna de Pfizer-BioNTech per veure si també existeix la possibilitat de fraccionar la dosi i fer-la arribar a molta més gent. Encara que el nivell de protecció contra el virus fos més baix, el fet que el cos generi defenses contra ell i el recordi serviria per reduir en gran mesura tant la mortalitat com la pressió sobre els hospitals, a més de fer que les persones infectades fossin menys contagioses. Així doncs, tot i que a dia d’avui el ritme de vacunació global no és tan ràpid com es voldria per falta de disponibilitat de dosis, hi ha una esperança de posar-hi remei.

Nou comentari

Comparteix