MonPlaneta
Un grup de científics japonesos alerta del perill que els Jocs Olímpics propaguin la Covid-19
  • CA

Un grup informal de científics japonesos, que inclouen alguns dels principals experts del país sobre la pandèmia de Covid-19, alerten que els Jocs Olímpics de Tòquio, que està previst que comencin el proper 23 de juliol, podrien ajudar a propagar encara més la Covid-19 per tot el món i a l’interior del mateix país. En un informe que encara no ha estat publicat però que ha avançat la revista ‘Science’, recomanen fer-los sense espectadors o com a mínim limitar els aforaments, un posicionament, doncs, clarament en contra de les intencions tant del govern del país com del Comitè Olímpic Internacional, que volen fer-los amb el màxim de normalitat possible. De fet, la majoria d’experts del grup optarien per cancel·lar els jocs, però considerant que ni les autoritats japoneses ni olímpiques estan disposades a fer-ho, proposen alternatives. De fet, la seva gran mesura contra la Covid-19 ha estat prohibir als turistes entrar al Japó per veure els JJOO presencialment, però les més de 40 subseus olímpiques podrien reunir milions de japonesos.

Els Jocs Olimpics de Tòquio s’havien de celebrar l’estiu de 2020 però es van postposar a causa de la pandèmia. Els seus organitzadors no volen tornar a endarrerir-los encara que la situació, amb un ritme de vacunació lent i només un 6,8% de la població immunitzada, ho recomanin. Tampoc no han fet cas de l’opinió pública, amb entre un 60 i un 80% de japonesos a favor de cancel·lar els JJOO. El reportatge de ‘Science’ insinua que la motivació principal per celebrar l’esdeveniment de totes totes és purament econòmica, per les grans inversions fetes, i recorda que el passat 21 de maig, en ser preguntat si els JJOO es farien fins i tot sota un estat d’emergència per la Covid-19, John Coates, un dels vicepresidents del COI, va dir que “la resposta és absolutament sí”. També destaca com la tensió entre els experts i els organitzadors dels Jocs fa temps que és molt tensa i que les seves opinions, fins i tot davant de comitès legislatius, han estat ignorades.

El nou Estadi Olímpic de Tòquio | Arne Müseler / arne-mueseler.com / CC-BY-SA-3.0
El nou Estadi Olímpic de Tòquio | Arne Müseler / arne-mueseler.com / CC-BY-SA-3.0

Els experts estan preocupats per la possible propagació de variants de la Covid-19 per tot el món, especialment entre la gran quantitat de personal de molts països que es reunirà entre atletes, entrenadors, mitjans, voluntaris… El Comitè Olímpic Japonès exigeix als atletes i el personal que limitin els seus moviments, que no agafin transports públics ni facin turisme, que no vagin a bars o restaurants i que abandonin el país com a molt tard dos dies de la fi dels esdeveniments on participin. També remarca que no complir aquestes normes podria ser causa d’expulsió, però ningú no sap com es comprovarà que ningú no les trenqui. A més, no hi ha plans per si hi ha brots o un gran augment de casos que faci pujar la pressió hospitalària tot i que, afirma l’article, durant la quarta onada de contagis “un nombre substancial de persones va morir a les seves cases” perquè no hi havia ni llits d’hospital ni prou oxigen per a tothom, segons afirma Hiroshi Nishiura, epidemiòleg de la Universitat de Kyoto i un dels membres del grup.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa