La col·laboració entre científics de les universitats de York i Aston, a Anglaterra, ha permès observar com els ulls dels humans poden ‘enganyar’ el cervell i fer que la nostra percepció sobre la mida dels objectes que ens envolten no sigui correcta. Aquest descobriment, explicat en un article a la revista ‘PLOS ONE’, podria ser important en diversos aspectes no només de la nostra vida diària sinó també, per exemple, en el tractament que es dóna als testimonis oculars al sistema judicial.

Un experiment amb trens reals i models a escala

En un experiment, els científics van mostrar als participants fotografies d’escenes que passaven al voltant de vies de tren que tenien la part superior i la inferior borroses. A més, també se’ls van mostrar fotografies semblants, però de models a escala i que no tenien cap zona borrosa. En preguntar-los quines creien que eren les imatges a escala real, va resultar que els trens reals borrosos eren percebuts com a més petits que els models.

Un petit truc fa que confonguem objectes reals i models a escala, cosa que dóna detalls importants sobre el funcionament del cervell i la vista | Universitat de York
Un petit truc fa que confonguem objectes reals i models a escala, cosa que dóna detalls importants sobre el funcionament del cervell i la vista | Universitat de York

Això pot tenir una explicació. Per determinar la mida real dels objectes que tenim al voltant, el nostre sistema visual ha de calcular quina és la distància que ens en separa. És clar, però, que hi ha una manera de confondre aquests càlculs fent servir l’efecte diorama, que pot fer que objectes de mida real semblin reproduccions a escala.

Un sistema molt flexible però que pot fallar

En aquest cas, l’estudi demostra que el sistema visual humà és molt flexible, capaç de percepcions molt precises de la mida d’objectes llunyans i, alhora, susceptible a ser enganyat o a cometre errors a causa de diversos factors. Els experiments, de fet, aporten molta informació sobre el que podrien anomenar mecanismes computacionals del cervell a l’hora de processar i emetre judicis sobre les dades enviades pels ulls i, per tant, sobre com comprenem el món que ens envolta.

Més notícies
Corregir els problemes de visió podria endarrerir el desenvolupament de demències i el deteriorament cognitiu | Pxhere
Els problemes de visió augmenten el risc de demència durant la vellesa
Un estudi revela que posar-se ulleres o operar-se de cataractes pot prevenir problemes cognitius
Ratoli de camp | D.P.
VÍDEO | Com s’hi veu un ratolí
Desenvolupen un sistema de càmera de codi obert que mostra l'entorn tal com el veu un rosegador
Quan caminem el nostre cervell fa servir una regió del cervell per orientar-nos que no fa servir en cap altre cas
Els humans tenim una part del cervell només per orientar-nos quan caminem
Segons sembla no funciona, per exemple, quan ens arrosseguem per terra, un descobriment sorprenent
Totes les persones amb els ulls blaus descendeixen d'un sol individu | Pxfuel
Totes les persones amb els ulls blaus tenen un avantpassat comú
Una mutació fa entre 6.000 i 10.000 anys és l'única raó de l'existència d'aquest color d'iris

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa