MonPlaneta
La UB desxifra el mecanisme amb què alternem formar i recuperar records

Un equip d’investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) ha aconseguit desxifrar el mecanisme amb què el cervell humà alterna la formació i la recuperació de records. En un article publicat a ‘Current Biology’, els científics, dirigits per Lluís Fuentemilla i Ludovico Sant Amour di Chanaz, expliquen com aquests dos processos, que semblen distanciats, estan interconnectats i formen part de les mateixes estructures neuronals, aportant la primera evidència científica de l’existència d’aquesta dinàmica de la memòria en persones.

Dos mecanismes que actuen alhora sense interferències

El treball descriu per primer cop un mecanisme neuronal amb el qual l’hipocamp coordina els estats de formació i recuperació de records. Aquest procés implica diverses àrees del cervell, però l’hipocamp té un paper especial en la formació inicial dels records i en la recuperació detallada. El que no se sabia, però, era com s’alternaven aquests estats sense que hi hagués interferències entre ells.

Els registres d’activitat neuronal recollits a l’estudi mostren com hi ha ones rítmiques d’activitat, anomenades oscil·lacions, que apareixen quan moltes neurones es disparen de manera sincronitzada, i revelen que la seva freqüència, mesurada en hertzs (Hz), pot variar en el temps en una mateixa regió. A més, les oscil·lacions de freqüències diferents poden coexistir i interactuar.

El Parkinson s'ha relacionat amb la mort d'un tipus concret de cèl·lules del cervell que es desconeixia fins fa ben poc | NIH
L’activació simultània de neurones crea ones d’activitat mesurables | NIH

En el cas de l’hipocamp hi dominen dues oscil·lacions: les ones theta, més lentes (4-8Hz), sincronitzen l’activitat de les ones gamma (30-140Hz) i la regulen perquè pugui acoblar-se en diversos estats de la fase del ritme theta. Un estudi anterior ja havia proposat que les oscil·lacions theta podien ser un interruptor per alternar entre estats neuronals de formació i recuperació de records, i s’havia comprovat en animals, però no se sabia si aquest mecanisme també era important per als humans.

Un ‘interruptor’ segons les fases d’una ona cerebral

Així doncs, i per primer cop, el grup de Dinàmica de la Formació de Memòries ha desxifrat aquest procés en els humans, analitzant les interaccions entre ones neuronals en la formació i recuperació de records. L’equip va registrar l’activitat de l’hipocamp de deu pacients amb epilèpsia mentre observaven imatges que representaven episodis de la vida real, i al cap de 24 se’ls va mostrar la primera imatge de cada sèrie i se’ls va demanar que recordessin la seqüència que seguia.

L'estimulació amb elèctrodes ha funcionat a l'hora de millorar la memòria dels participants a l'estudi | Airman Magazine
El registre de les ones cerebals ha permès veure com funciona la generació i recuperació de records | Airman Magazine

Els resultats mostren com, quan els pacients formaven records, hi havia un patró específic a les ones gamma relacionada amb el ritme theta. Durant la codificació de records, l’activitat gamma s’acoblava a una fase de les ones theta mentre que, en recuperar-los, s’acoblava a la fase oposada. A més, els patrons també mostren tant capacitat predictiva de l’estat de la memòria com una gran precisió de les respostes dels pacients durant la recuperació dels records: com més fort el patró, més acurat el record.

Un descobriment que ajudarà a comprendre millor la memòria

Així doncs, els humans som capaços de codificar nous records de manera dinàmica i enllaçar-los de manera immediata amb els existents. És per això, afirmen els investigadors, que la codificació i la recuperació de records són funcions separades que poden funcionar de manera simultània, amb una modulació pel ritme theta que permet canviar d’estat entre quatre i vuit vegades per segon.

Gràcies a aquest tipus d’estudis sobre la memòria, en el futur es podrien desenvolupar nous tractaments per a persones amb problemes, a més d’entendre millor el nostre passat i futur i, és clar, què ens fa ser humans.

Més notícies
Mentre dormim el nostre cervell es desperta constantment però durant tan poc temps que no ens n'adonem
Cada nit ens despertem un centenar de vegades sense adonar-nos-en
És a causa de la noradrenalina i fins i tot pot ser un indici d'un son de bona qualitat
L'estimulació amb elèctrodes ha funcionat a l'hora de millorar la memòria dels participants a l'estudi | Airman Magazine
Aconsegueixen potenciar la memòria estimulant el cervell amb electricitat
El procés no té cap efecte perjudicial i en canvi millora els resultats en tests de memòria de treball i a llarg termini
El funcionament de la memòria és un dels grans misteris del nostre cos, per bé que aquest darrer estudi ha obert una porta molt important
Descobreixen com funciona la ‘memòria RAM’ del nostre cervell
Un estudi que aprofundeix en aquest coneixement millora la comprensió de l'emmagatzematge de records visuals
Malaltia neurològica
La memòria fotogràfica no és com la imaginem
Els experts apunten que no hi ha casos registrats d'una memòria fotogràfica perfecta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa