MonPlaneta
Troben el punt feble del virus de la grip

Un equip d’investigadors de la Universitat de Münster, a Alemanya, han anunciat mitjançant un article publicat a ‘Nature Communications’ que han trobat el punt feble del virus de la grip. Aquest descobriment, que pot obrir la porta a frenar la proliferació del patogen, té un potencial enorme contra ell. Els fàrmacs elaborats a partir d’ell, a més, serien molt resilients contra les ràpides mutacions del virus i, per tant, podrien canviar la manera com ens hi enfrontem.

Fàrmacs que podrien frena el virus encara que muti

Els virus de la grip són cada cop més resistents als medicaments que fem servir contra ells i, per tant, calen nous ingredients actius que l’ataquin des d’indrets diferents. En aquest estudi, els científics han descobert que la proliferació del virus depèn de diverses modificacions de la seva polimerasa a través d’enzims a les cèl·lules hoste. El treball ha aconseguit elaborar un mapa complet d’aquestes modificacions i ha apunta que fer servir fàrmacs contra aquests enzims permetria frenar-lo encara que el virus muti.

Cedida
Malgrat la vacunació, la grip continua sent un problema de salut greu, especialment durant els mesos d’hivern | Cedida

Deixar d’anar ‘a remolc’ de la grip

Amb això, s’aconseguiria eliminar en gran part la pressió que suposa la grip estacional per als hospitals. Malgrat les campanyes de vacunació, les persones les vulnerables continuen corrent el risc de patir greument la malaltia. La seva capacitat de mutar ràpidament, a més, la fa encara més perillosa i resistent a les medicines, i és per això que calen noves maneres d’atacar el virus i que durin com més temps millor, per tal de tenir tractaments efectius i no haver d’anar sempre ‘a remolc’ del patogen.

Les doctores Franziska Günl i Linda Brunotte, líders d'aquest estudi tan prometedor en la lluita contra la grip | Saskia Hinse
Les doctores Franziska Günl i Linda Brunotte, líders d’aquest estudi tan prometedor en la lluita contra la grip | Saskia Hinse

Un taló d’Aquil·les per acabar amb la malaltia

Els investigadors han detectat 59 modificacions específiques de la polimerasa del virus de la grip, l’enzim responsable de la producció de còpies del genoma del virus. Com que aquestes modificacions són transmeses per proteïnes de l’hoste, i no per proteïnes virals, no poden mutar ràpidament. Aturant aquest procés, doncs, el virus no pot proliferar i la infecció s’acaba ràpidament. El treball, doncs, podria haver trobat el taló d’Aquil·les de la grip, posant fi en gran mesura a l’amenaça que suposa.

Més notícies
Un llogarret de la província de Prey Veng, a Cambodja, on s'ha detectat el primer cas de grip aviària en humans al país des de 2014 | kfcatles / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Una nena d’onze anys mor víctima de la grip aviària a Cambodja
És la primera vegada des de fa nou anys que el país confirma un cas en humans d'aquesta malaltia
La desaparició d'una de les principals soques de grip podria tenir efectes importants en les campanyes de vacunació
La pandèmia de Covid pot haver causat l’extinció d’una soca de la grip
No hi ha hagut cap cas confirmat de grip B/Yamagata des de la primavera de 2020
Un mascarell atlàntic mort de grip al Quebec | Radio Canada
La grip aviària circula per tot el planeta i està infectant mamífers
Els científics estan en alerta perquè, per bé que és complicat, podria arribar a contagiar-se entre humans
Alerten d’un nou virus de la grip en porcs que podria generar una altra pandèmia
Científics xinesos reclamen "urgentment" un "fort control" de l'evolució del virus G4 EA H1N1, tot i que no representa un problema immediat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa