MonPlaneta
Troben un punt feble en comú a totes les variants principals de la Covid
  • CA

Un equip d’investigadors de la Universitat de la Colúmbia Britànica, al Canadà, ha anunciat el descobriment d’un punt feble compartit per totes les variants principals del SARS-CoV-2. En un article publicat a ‘Nature Communications’, els científics exposen una debilitat del virus que podria obrir la porta a desenvolupar tractaments universals contra la malaltia, independentment de la variant.

El taló d’Aquil·les del SARS-CoV-2

Aquesta troballa s’ha fet gràcies a l’ús de l’anomenada criomicroscopia electrònica, que s’ha fet servir per mostrar l’estructura atòmica de la proteïna espiga del virus i trobar-hi el taló d’Aquil·les. A més, els investigadors fins i tot han descrit un fragment d’anticòs, anomenat VH Ab6, que és capaç d’adherir-se a aquest punt concret de la proteïna en totes les variants existents i, per tant, que podria neutralitzar-les.

El SARS-CoV-2 és un virus amb un grau alt d’adaptabilitat i que ha anat mutant de manera contínua per evitar els tractaments disponibles i també la immunitat natural i la de les vacunes. Per tant, el descobriment d’aquest punt feble, que pràcticament no ha canviat des que el virus va passar als humans i que pot ser neutralitzat, pot ser un avenç enorme per desenvolupar una cura per a la malaltia i ajudar milions de persones arreu del món.

Un fragment d’anticòs ‘universal’

Els anticossos són produïts de manera natural pel nostre cos per combatre infeccions, però també es poden crear al laboratori i donar-los als pacients com a tractament. Tot i que se n’han desenvolupat diversos contra la Covid, les mutacions del virus han fet que perdessin efectivitat ràpidament perquè el lloc on s’adherien al SARS-CoV-2 per neutralitzar-lo ha canviat. Així doncs, haver trobat un fragment invariable de la proteïna espiga i una ‘clau mestra’ que sempre s’hi pot enganxar és molt important.

Anticossos al torrent sanguini | Pixabay
Anticossos al torrent sanguini | Pixabay

Segons les proces al laboratori, el fragment d’anticòs VH Ab6 és efectiu contra les variants Alfa, Beta, Gamma, Delta, Kappa, Èpsilon i Òmicron del virus. A més, com que la zona identificada com a punt feble és lluny de les àrees on es produeixen les mutacions, podria ser que la seva efectivitat es mantingués durant molt de temps.

Una esperança per a moltes malalties

Aquest tipus de vulnerabilitats, a més, podrien ser buscades en altres virus, cosa que podria permetre tractar no només les variants existents sinó, amb força seguretat, les que encara haguesin d’aparèixer. En el cas de la Covid, si més no, sembla que podria ser així, canviant completament la lluita contra la malaltia i qui sap si obrint la porta a acabar, d’una vegada per totes, amb una pandèmia que sembla que no vulgui acabar de marxar del tot.

Més notícies
La vacuna de la grip té alguns efectes a l'hora de protegir-nos de la Covid-19
Vacunar-se contra la grip redueix el risc de patir Covid
Un estudi afirma que redueix especialment les formes més severes de la malaltia
Hàmster | Wikimedia Commons
Els hàmsters d’una botiga han causat un brot de Covid a Hong Kong
Aquests rosegadors són la segona espècie que se sap que ha contagiat humans
La brama del cèrvol
La Covid s’ha estès de manera alarmant entre els cérvols
La salut dels humans està íntimament relacionada amb els animals, que poden ser font de noves variants
Els gats poden ser portadors del virus de la Covid i, pel que sembla, també transmetre'l als humans
Primer cas detectat al món d’una persona contagiada de Covid per un gat
Ha passat a Tailàndia, on un d'aquests animals va encomanar la malaltia a un veterinari

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa