MonPlaneta
Troben la possible causa de l’hepatitis aguda infantil
  • CA

Un equip d’investigadors britànics afirma que ha trobat la causa de l’onada d’hepatitis aguda infantil que ha afectat tot el món durant els darrers mesos. Segons indiquen els resultats del seu estudi, publicats a ‘medRxiv’, el retorn de dos virus després dels confinaments és la raó d’aquests casos rars –un miler en 35 països diferents– però que tenen conseqüències molt greus, incloent la necessitat d’un trasplantament de fetge o fins i tot la mort.

Segons dels científics l’origen del problema és que, a causa del confinament i les restriccions per prevenir la propagació de la Covid-19, els infants han estat exposats més tard del normal als adenovirus, que normalment causen refredats i problemes estomacals, i als virus adenoassociats 2, que normalment no causen cap malaltia i que necessiten la presència d’un altre virus, sovint un adenovirus, perquè els ajudi a replicar-se.

Els adenovirus són un dels dos patògens implicats en aquests casos tan rars d'hepatitis | Wikimedia Commons
Els adenovirus són un dels dos patògens implicats en aquests casos tan rars d’hepatitis | Wikimedia Commons

Res a veure amb la Covid ni les vacunes

Tot i que la majoria d’infants que s’infecten amb aquests tipus de virus es recuperen ràpidament, hi ha casos rars en què acaben desenvolupant una inflamació greu del fetge. Entre els motius, afirmen els investigadors, n’hi podria haver de genètics. D’altra banda, també s’ha descartat, com havien afirmat algunes teòrics de la conspiració i el moviment antivacunes, que aquests casos d’hepatitis aguda infantil tinguin res a veure ni amb la Covid-19 ni amb les seves vacunes.

Les restriccions van impedir desenvolupar immunitat

Durant el confinament, especialment, els infants no tenien cap relació entre ells i, per tant, no estaven encomanant-se virus constantment. A causa d’això, van estar temps sense anar construïnt la immunitat a les infeccions comuns que és tan útil per a la nostra supervivència. Quan es van acabar les restriccions, els infants van començar a barrejar-se cada vegada més i els virus van tornar a circular amb llibertat, exposant-los a ells de cop sense que haguessin tingut l’oportunitat de desenvolupar defenses per a les infeccions que causen.

Infants | Pixnio
Després de molt de temps sense contacte, els virus van tornar a córrer ràpidament entre els infants, que no havien desenvolupat prou defenses | Pixnio

Cal continuar investigant

Afortunadament, afirmen els investigadors, si la raó és aquesta també vol dir que, després d’aquest primer pic, els casos s’aniran tornant més i més rars perquè els infants ja porten temps fent vida més o menys normal i, per tant, ja deuen haver desenvolupat immunitat als virus que, combinats, poden causar aquesta malaltia tan greu. No obstant això, els mateixos autors de l’estudi també recorden que hi ha moltes preguntes sense respondre i que caldria fer estudis urgentment, especialment per conèixer millor el paper del virus adenoassociat 2 en els casos d’hepatitis pediàtrica de manera més general.

A més, també s’hauria d’investigar la circulació estacional d’aquest virus, a què normalment no es fa seguiment. Si hi ha pics d’infeccions alhora que es produeix el pic d’infeccions per adenovirus, podria ser un indicador de la possibilitat que es produeixin aquest tipus d’hepatitis en infants susceptibles.

Més notícies
El confinament va buidar els carrers de gairebé tot el món i va reduir enormement els nivells de contaminació de l'aire
Un confinament d’un any a Barcelona hauria augmentat ictus i infarts un 10%
Aquestes dades corresponen a Barcelona i demostren que la manca d'activitat física és molt perjudicial
Nou model per predir si el confinament és eficaç per frenar epidèmies
Els investigadors asseguren que el model "millora significativament" les prediccions fins ara usades per l'OMS
Vianants amb mascareta al Passeig de Gràcia | S.B.
Eliminar les restriccions Covid pot fer tornar amb força la grip
Altres malalties respiratòries tambe poden experimentar un augment significatiu de casos
Les infeccions per SARS-CoV-2 sovint deixen tot de seqüeles agrupades en el que s'anomena 'Covid persistent'
Alopècia i falta de desig sexual, entre els símptomes de Covid persistent
Un nou estudi ha identificat 62 símptomes associats a la malaltia i alguns factors de risc de patir-la

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa