MonPlaneta
Troben un possible antídot per a l”Amanita phalloides’

Un grup de científics de la Xina i Austràlia afirma que ha trobat un possible antídot per a l”Amanita phalloides’. Aquest bolet, conegut com a farinera borda en català, entre altres noms, és el bolet que causa més morts cada any arreu del món i ara, en un article publicat a ‘Nature Communications’, aquest equip explica com ha trobat una manera com es podria contrarestar una de les seves toxines més mortals.

Un bolet que pot causar la mort en 48 hores

La farinera borda, si s’ingereix, pot matar una persona fins i tot en quantitats petites. Els símptomes apareixen unes sis hores després de menjar-ne i inclouen nàusees, vòmits i diarrea. Sense tractament, les toxines que conté poden danyar el fetge i els ronyons i causar la mort en unes 48 hores. Fins ara no s’hi ha trobat cap antídot, per bé que les intoxicacions es poden mirar de frenar amb líquids, carboni activat i altres recursos.

La farinera borda, un bolet mortal
La farinera borda pot causar la mort en 48 hores

Malgrat com de perillosa és, encara no s’ha descobert del tot com ho fa l’alfa-amanitina per ser tan mortal. Els investigadors, però, han fet servir la tecnologia d’edició genètica CRISPR/Cas9 per determinar quins són els gens humans que s’activen i que causen dany i mort cel·lular. Gràcies a això, han identificat el que codifica la proteïna STT3B i que es desconeixia que era important per a la toxicitat del bolet.

Un colorant aconsegueix aturar la intoxicació

Els científics van examinar una llista de més de 3.000 medicaments aprovats actualment als Estats Units per veure si alguna d’elles inhibia l’acció de la proteïna STT3B i van descobrir que el verd indocianina, un colorant que es fa servir en el diagnòstic mèdic, pot impedir que treballi de manera normal i, en cultius de laboratori, fa que les cèl·lules humanes no morin en contacte amb l’alfa-amanitina.

Els experiments en ratolins han mostrat com aquest tractament redueix el dany al fetge i els ronyons i augmenta les probabilitats de supervivència si s’administra entre una i quatre hores després de la ingesta. En el cas de l’administració entre 8 i 12 hores després, l’efectivitat d’aquest antídot es veu reduïda, probablement perquè ja s’han produït danys irreversibles als òrgans.

Més notícies
Els bolets poden substituir el plàstic com a base d'alguns equips electrònics | Universitat Johannes Kepler
Aconsegueixen fabricar xips informàtics biodegradables amb pell de bolet
Aquest material podria ser una alternativa als plàstics i fer l'electrònica molt més fàcil de reciclar
Bolets del gènere psilocybe | Wikimedia Commons
Demostren que un potent al·lucinògen és molt efectiu contra la depressió
La psilocibina, un principi actiu present en alguns bolets, té efectes durant com a mínim un any
Aquest fong comestible, típic de les medicines tradicionals asiàtiques, té unes propietats sorprenents | Pverdonk / Flickr (CC BY-NC 2.0)
La barbeta de cabra, un fong comestible que millora la memòria
Un estudi recent apunta que un dels seus principis actius potencia el desenvolupament neuronal
La substància activa dels bolets al·lucinògens està sent molt estudiada com a alternativa als antidepressius | Wikimedia Commons
Noves proves de l’eficàcia de la psilocibina per tractar la depressió
El principi actiu dels "bolets màgics" és l'objectiu de diversos estudis per tractar trastorns mentals

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa