En una sorpresa inesperada, un equip de científics de la Universitat de Basilea (Suïssa) ha anunciat el descobriment d’un múscul de la mandíbula que no s’havia identificat fins ara. Es tracta d’una part del múscul masseter, un dels més grans de la mandíbula, que estava oculta entre la seva part superficial i la profunda. Es responsables de la troballa l’han descrit en un article a la revista ‘Annals of Anatomy’.
El masseter és el múscul més important dels que intervenen en la masticació. Es pot notar posant els dits darrere de les galtes i pressionant contra les dents. Tradicionalment, aquest múscul s’havia descrit en dues parts, la superficial i la profunda, però resulta que el coneixement de l’anatomia humana tenia un buit: un tercer múscul, encara més profund.

Els seus descobridors proposen anumelar-lo Musculus masseter pars coronidea, és a dir, part coronoide del masseter, per la seva posició insertada a l’apòfisi coronoide de la mandíbula inferior. El múscul ha estat descobert gràcies a un examen acurat de la musculatura, incloses tomografies computeritzades, i gràcies a persones que havien donat el seu cos a la ciència. A més, també es van fer servir ressonàncies magnètiques d’una persona viva.
Els investigadors afirmen que la funció d’aquest múscul és estabilitzar la mandíbula inferior i que és l’única part del masseter que pot tirar la mandíbula inferior cap enrere, és a dir, en direcció a les orelles. Tota una sorpresa tenint en compte que, des de fa anys, sembla que ja no hi hagi res per descobrir a aquest nivell de la medicina.
Fins i tot en aquests casos, però, sempre hi ha alguna cosa més a esbrinar i, tot i que no sigui tan espectacular com els grans avenços de què sentim parlar habitualment, no deixa de ser curiós que precisament un múscul hagués quedat amagat i sense descriure durant tant de temps.