MonPlaneta
Troben on hi ha més prevalença del gen que predisposa a morir de Covid
  • CA

Aproximadament el 60% de la població originària del sud-est asiàtic i el 15% de les persones d’origen europeu duen una versió d’un gen que les predisposa a patir casos greus de Covid-19, segons un estudi de la Universitat d’Oxford (Anglaterra) publicat a la revista ‘Nature Genetics’. En aquests casos, les vacunes són molt importants a l’hora de reduir el risc que la malaltia suposa per a aquestes poblacions.

El gen responsable d’aquest risc incrementat d’hospitalització i mort per Covid-19, anomenat LZTFL1, ha estat identificat gràcies a estudis previs i a una combinació de tecnologia molecular i d’intel·ligència artificial, i és així com s’ha aconseguit veure quins grups poblacionals tenen més probabilitats de dur la versió perillosa del gen. Així, els càlculs de l’estudi afirmen que és present en un 2% de la població amb origen afrocaribeny i en un 1,8% de les persones originàries de l’est d’Àsia, una mostra clara que l’afectació és molt diferent i que, per tant, cal tenir-ho en compte a l’hora d’aplicar polítiques i tractaments contra la pandèmia.

Pacient ingressat a l'UCI de Vall d'Hebron per Covid-19, en posició de decúbit pron | ACN
Pacient ingressat a l’UCI de Vall d’Hebron per Covid-19, en posició de decúbit pron | ACN

Tot i això, hi ha altres factors importants que contribueixen al risc de patir Covid geu, com ara l’edat i factors socioeconòmics. El que és clar, però, és que tenir aquesta versió concreta del gen LZTFL1 és un risc per sí mateix. Pel que sembla, la raó d’aquesta relació entre el gen i els casos greus de Covid és que fa que els pulmons siguin més febles davant la malaltia, ja que, afirmen els científics, anul·la un mecanisme de protecció que les cèl·lules que cobreixen pulmons fan servir per protegir-se del SARS-CoV-2.

En condicions normals, quan aquestes cèl·lules entren en contacte amb el virus, fan servir diverses estratègies de defensa, una de les quals és convertir-se en cèl·lules menys especialitzades que són menys idònies per a la propagació de la infecció ja que, en reduir la presència a la seva superfície d’una proteïna anomenada ACE-2, fan més difícil que el SARS-CoV-2 s’hi enganxi i es repliqui al seu interior. En les persones amb la versió perillosa del LZTFL1, però, aquest procés no funciona tan bé i, per tant, les cèl·lules dels pulmons són més vulnerables al virus.

Moment en què s’administra una vacuna contra la covid-19 | ACN

Tot i això, el gen no té cap efecte en el sistema immunitari, i és per això que les vacunes poden ajudar a salvar moltes vides en aquests grups en concret, ja que dificultaria la replicació del virus tan bon punt entra a l’organisme.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa