MonPlaneta
Un tret comú a tots els coronavirus perillosos podria ajudar a curar-los

Un tret comú que comparteixen tots els coronavirus perillosos podria ser la clau per tractar-los i curar-los. Així ho afirma un equip d’investigadors liderats per la Universitat de Bristol (Anglaterra) en un article publicat a la revista ‘Science Advances’ i on expliquen que el seu descobriment pot permetre desenvolupar un tractament únic per a tots, del SARS-CoV original a la variant Òmicron del virus de la Covid-19 i, fins i tot qualsevol altra variant perillosa que pugui aparèixer en el futur.

Una característica compartida a la proteïna espiga

Els científics van examinar atentament les famoses ‘proteïnes espiga’ dels coronavirus, que els han donat el nom, i es van adonar que tots en tots els membres perillosos d’aquesta família aquestes comparteixen un tret característic que, en canvi, no és present als coronavirus que produeixen infeccions molt més lleus com ara els que són responsables d’una part important dels refredats comuns.

El virus de la MERS
El virus de la MERS

La diferència és un lloc d’enllaç d’àcid linoleic, un àcid gras imprescindible per a moltes funcions cel·lulars com ara la inflamació o el manteniment de les membranes cel·lulars als pulmons, que ens permeten respirar. En ocupar aquest enllaç, la proteïna queda ‘desactivada’ i, per tant, un tractament basat en l’àcid linoleic podria ser la clau per tractar tots els coronavirus potencialment mortals.

Sense canvis des de fa 20 anys

Unir aquesta molècula als coronavirus pot aturar-ne la infectivitat, tal com es va veure amb els experiments amb la variant original del SARS-CoV-2 que es va detectar per primer cop a Wuhan (Xina) a finals de 2019. Després, en examinar les altres variants preocupants del virus, van veure que aquest tret no canviava pràcticament gens en cap d’elles, ni tan sols en l’Òmicron, que ha mutat molt respecte l’original.

Davant d’això, els investigadors van mirar si passava el mateix amb els coronavirus responsables de la SARS i la MERS, els altres dos coronavirus apareguts durant els darrer anys que han estat considerats més perillosos. Els resultats demostren, efectivament, que aquest lloc d’enllaç és pràcticament idèntic en tots els coronavirus mortals i que no ha canviat durant 20 anys. Així doncs, la porta està oberta a desenvolupar un tractament ‘universal’ que en redueixi l’infectivitat i aconseguir eliminar l’amenaça que suposen.

Més notícies
La pandèmia de Covid va posar el sistema sanitari al límit, especialment durant la primera onada | Cristóbal Castro

El ministeri va comptar 20.000 morts de menys per Covid a la primera onada

La diferència de xifres mostra com d'important és tenir estadístiques oficials de qualitat
:  - Mobile
La desaparició d'una de les principals soques de grip podria tenir efectes importants en les campanyes de vacunació

La pandèmia de Covid pot haver causat l’extinció d’una soca de la grip

No hi ha hagut cap cas confirmat de grip B/Yamagata des de la primavera de 2020
:  - Mobile
El SARS ANI permet veure tots els contagis d'animals per SARS-CoV-2 que s'han notificat oficialment al món

Creen una enorme base de dades global sobre animals contagiats de Covid

La informació es pot consultar amb una interfície senzilla
:  - Mobile
Ratpenats  | Jordi Serra Cobo / UB-IRBio

Descobreixen per què els ratpenats no s’infecten amb el virus de la Covid

Un estudi amb participació de la UB revela que tenen barreres moleculars que n'impedeixen la replicació
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa