Una teràpia basada en les llames ha mostrat tenir un potencial prou important en els primers assaigs clínics. Extreta d’un sol exemplar d’aquests animals, una llama anomenada Fifi, es fonamenta en l’ús de “nanocossos”, unes versions més petites i simples dels anticossos que les llames, com també les alpaques i els camells, produeixen de manera natural per combatre infeccions.
Els investigadors responsables d’aquesta teràpia, que treballen a l’Institut Rosalind Franklin d’Oxfordshire, a Anglatera, han publicat els resultats dels primers assaigs a la revista ‘Nature Communications’. Segons afirmen, els hàmsters que van infectar amb el virus de la Covid es van recuperar en només sis dies després d’haver estat tractats amb un esprai nasal que contenia nanocossos de llama. Tot i que de moment només ha estat provat en animals, sembla que els nanocossos podrien ser un dels agents neutralitzadors del coronavirus més potents que s’han trobat mai.

Com fan els nostres anticossos, els nanocossos de les llames s’enganxen als patògens, marcant-los com a invasors i permetent que la resta de les defenses els identifiquin i els destrueixin. En el cas dels nanocossos de llama, són especialment efectius, i és per això que es va provar de vacunar la llama Fifi contra la Covid per tal que el seu sistema en produís nanocossos. Després, es van obtenir del seu organisme, mitjançant una extracció de sang, i es van analitzar per veure quines eren les molècules més potents per reproduir-les i poder fer-les servir com a teràpia.
Tot i que encara caldrà investigar més l’eficàcia i la seguretat d’aquest possible tractament abans de passar als assaig en humans, aquesta teràpia és molt prometedora i, si passés les proves, podria ser una revolució no només per la seva eficàcia sinó també per la facilitat de producció i administració en comparació a les que es fan servir actualment. Mentre la velocitat de vacunació continuï variant segons el país, la disponibilitat de cures eficaces, barates i segures continuarà sent un element especialment important en què caldrà continuar treballant.