MonPlaneta
Els telèfons mòbils són un gran receptable d’al·lèrgens i toxines
  • CA

Els nostres telèfons mòbils són un gran receptable d’al·lèrgens i toxines de tot tipus, que s’hi acumulen i fins i tot poden ser perilloses per a la nostra salut. Aquesta és la conclusioó a què ha arribat un equip d’investigadors nord-americans, que ha presentat els resultats del seu darrer estudi a la Trobada Científica Anual del Col·legi Americà d’Al·lèrgies, Asma i Immunologia (ACAAI) que ha tingut lloc a la ciutat de Louisville, a l’estat de Kentucky.

Substàncies que causen inflamació i al·lèrgia

Entre les diverses substàncies que s’acumulen als telèfons en nivells força elevats, segons afirmen els científics, hi ha al·lèrgens de gat i de gos però també beta-glucans i endotoxines. Els betaglucans, per una banda, són un compost present a les membranes cel·lulars dels fongs i s’han trobat en molts entorns i superfícies on causen irritació de les vies aèries. De fet, són un biomarcador de la presència de fongs perillosos a les llars. Pel que fa a les endotoxines, són un agent inflamatori important i, a més, indiquen que s’ha estat exposat a bacteris gram-negatius, molts dels quals són patogènics.

Adolescent fent servir un telèfon mòbil | Pxhere
Els telèfons mòbils acumulen tot tipus de compostos que ens poden perjudicar la salut | Pxhere

Per a aquest estudi, els investigadors van crear models de telèfon d’una mida i una superfície semblant. Els van donar a quinze voluntaris i, després, no només van analitzar quines substàncies tenien, com els al·lèrgens, els betaglucans i les endotoxines, sinó que també es van provar diversos productes, alguns més accessibles que d’altres, per veure quina és la millor manera d’eliminar-les.

Cal netejar el telèfon tot sovint

Segons els científics, la combinació de clorhexidina i clorur de cetilpiridí, tots dos components d’alguns desinfectants orals, és el més efectiu per eliminar tant els betaglucans com les endotoxines. Pel que fa als al·lèrgens de gats i gossos, en canvi, el que millor funciona, afirma el mateix estudi, és una combinació de benzil benzoat –un medicament contra els polls i la sarna– i àcid tànnic.

En qualsevol cas, el que demostra clarament aquest estudi és que els telèfons mòbils, tot i que no hi pensem mai, poden ser una font d’al·lèrgens i molècules que podem inhalar sense adonar-nos-en i que ens provoquin reaccions imflamatòries al sistema immunològic. Així doncs, les persones que tenen al·lèrgies o asma farien bé de netejar-los sovint per evitar que, sense saber-ho, empitjorin la seva situació.

Més notícies
Els Tursiops aduncus, com s'ha descobert, fan servir els coralls i les esponges com si fossin la seva 'farmàcia' | Wikimedia Commons
Els dofins també fan servir esponges per netejar-se la pell
Els compostos que segreguen tant aquestes com els coralls els serveixen per mantenir-se nets i sans
Donar antibiòtics a infants molt petits els pot causar problemes de salut durant tota la vida
L’exposició als antibiòtics durant la infantesa pot causar asma i al·lèrgies
Un estudi demostra que aquests fàrmacs maten bacteris beneficiosos dels intestins
Cacauets | Pixnio
Un nou tractament podria alleugerir l’al·lèrgia als cacauets en infants
Encara no està clar, però, durant quant de temps duren els efectes
Algunes cremes solars duen un compost químic que es relaciona directament amb la mort dels coralls
Els coralls transformen la crema solar en un compost tòxic que els mata
Un estudi esbrina per què l'oxibenzona acaba sent mortal per a aquests animals

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa