MonPlaneta
Tedros Adhanom Ghebreyesus continuarà liderant l’OMS
  • CA

Tedros Adhanom Ghebreyesus continuarà sent el director de l’Organització Mundial de la Salut durant el proper mandat, que començarà aquest 2022 i durarà fins el 2025. Tot i que encara no és oficial, el fet que sigui l’únic candidat a encapçalar l institució ho deia pràcticament assegurat, i s’espera que el proper 25 de gener l’OMS en proclami la nominació a la reelecció, que tindrà lloc el mes de maig.

Tot i que no serà el primer líder de l’OMS a repetir mandat sense oposició, el més habitual és que alguns països proposin els seus candidats. Això podria ser un vot de confiança cap a Ghebreyesus, que ha estat al capdavant de l’organització en un dels seus moments més complicats, la pandèmia de Covid-19. Una altra raó, relacionada, podria ser que no acostuma a ser bona idea canviar el lideratge enmig d’una crisi.

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'etíop Tedros Adhanom Ghebreyesus, | ACN
El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’etíop Tedros Adhanom Ghebreyesus | ACN

Quan va ser elegit, el 2017, Tedros Adhanom Ghebreyesus va esdevenir el primer africà director general de l’OMS, i durant el seu mandat ha introduït reformes que han ajudat, per exemple, a combatre els brots d’Ebola a la República Democràtica del Congo. Durant la pandèmia de Covid-19, i malgrat que alguns protocols van fallar, ha despertat les simpaties de gran part del món per la seva defensa d’un accés just a les vacunes.

A més, també està pressionant perquè es creï una nova normativa internacional que eviti que una situació com aquesta es repeteixi. Havent vist tot el procés, afirma que sap per què es va arribar a la situació de principis i mitjans de 2020 i creu que hi ha maneres d’evitar-ho.

Curiosament, tot i que és el primer candidat a director general de l’OMS que rep la nominació de més de dues dotzenes de països, el seu, Etiopia, no és entre ells. Pel que sembla, les seves declaracions sobre el conflicte entre el govern i la regió de Tigray, d’on és originari, podrien haver-li fet perdre simpaties a casa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa