MonPlaneta
El sistema nerviós té un paper clau en els xocs anafilàctics

Un equip d’investigadors de la Universitat Duke, als Estats Units, ha descobert que el xoc anafilàctic, una reacció al·lèrgica molt severa que pot arribar a causar la mort, es produeix en part a causa d’una resposta del sistema nerviós. En un estudi publicat a ‘Science Immunology’, els científics exposen les seves darreres troballes, que podrien ajudar a trobar noves dianes terapèutiques i salvar la vida a algunes de les persones que pateixen aquestes al·lèrgies tan fortes.

Una reacció al·lèrgica potencialment mortal

L’anafilaxi és una reacció al·lèrgica greu que té, entre les seves característiques més distintives, una caiguda sobtada tant de la pressió sanguínia com de la temperatura del cos. Normalment es produeix a causa d’al·lèrgies alimentàries i picades d’insectes o animals verinosos, i les persones que en pateixen poden perdre el coneixement i, si no se les tracta, fins i tot morir.

Una resposta causada per un error del sistema de termoregulació

Fins ara, aquesta resposta s’havia atribuït únicament a una dilatació sobtada dels vasos sanguinins però, en aquesta recerca feta en ratolins, els investigadors han observat que, especialment en el cas de la baixada de la temperatura, cal la intervenció del sistema nerviós. Concretament, sembla que els nervis sensors involucrats en la regulació termal, especialment els que senten les temperatures altes, envien una falsa senyal al cervell que li fa pensar que fa molta calor, cosa que provoca una resposta que fa baixar ràpidament tant la temperatura corporal com la pressió sanguínia.

Fruits secs
Les al·lèrgies alimentàries són una de les causes més habituals d’anafilaxi

Seguint la seqüència sencera d’una reacció al·lèrgica

Per arribar a aquesta conclusió, els investigadors han seguit la seqüència sencera a partir del moment en què els al·lèrgens activen les cèl·lules immunològiques que posen en marxa el procés d’inflamació, picor, dificultats per respirar, caiguda de la pressió i hipotèrmia. Així es van adonar que un dels productes químics que s’activen és un enzim que interactua amb les neurones sensores, especialment les implicades en la xarxa de termoregulació del cos.

Una possible diana terapèutica

Quan és estimulada com a part d’una reacció al·lèrgica, aquesta xarxa rep la senyal d’apagar immediatament tota font de calor del teixit gras marró, causant hipotèrmia. La mateixa activació, a més, també fa que la pressió sanguínia caigui de cop. Aquests descobriments han estat provats en ratolins, demostrant que el sistema nerviós, i no només les defenses del cos, tenen un paper importantíssim en aquest mecanisme i són una diana terapèutica potencial tant per a la prevenció com per al tractament.

Més notícies
La rinitis al·lèrgica és un problema molt molest i que podria estar agreujat per un bacteri present a les nostres fosses nasals
Assenyalen un bacteri com a responsable d’empitjorar les al·lèrgies nasals
Tractar-lo podria reduir la severitat dels casos de rinitis relacionats amb aquestes reaccions
Donar antibiòtics a infants molt petits els pot causar problemes de salut durant tota la vida
L’exposició als antibiòtics durant la infantesa pot causar asma i al·lèrgies
Un estudi demostra que aquests fàrmacs maten bacteris beneficiosos dels intestins
La contaminació lumínica afecta el cicle natural de les plantes i pot causar problemes importants | Wikimedia Commons
La contaminació lumínica allarga la temporada de pol·len d’arbres i plantes
Un estudi analitza els canvis en el seu cicle natural a causa de l'exposició a la llum durant la nit
Un nadó mamant | Banc de Llet
La primera femta dels nadons pot permetre saber quines al·lèrgies desenvoluparan
Les anàlisis del meconi, una substància verd fosc i molt densa, indiquen que el desenvolupament del sistema immunològic i la microbiota comença molt abans del naixement

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa