MonPlaneta
Una resposta autoimmune, responsable d’un 20% de les morts per Covid
  • CA

Un grup d’anticossos que ataquen les nostres pròpies defenses són una de les causes principals dels casos greus i les morts per Covid-19, segons afirma un estudi a gran escala els resultats del qual han estat publicats a la revista ‘Science Immunology’. Coneguts com a “autoanticossos”, son presents en una petita part de persones sanes i la seva prevalença augmenta amb l’edat, cosa que podria explicar per què les persones d’edat avançada han estat els més afectats per la malaltia.

L’estudi es va originar en les observacions d’un grup d’investigadors de la Universitat Rockefeller, a Nova York, que es van adonar que un 10% dels casos de Covid greu eren en persones amb autoanticossos que atacaven els interferons de tipus 1, unes proteïnes de la sang que tenen un paper molt important en la lluita contra infeccions víriques. A partir d’aquí, els científics van investigar com d’habituals eren aquests anticossos en la població general i es van adonar que ho eren molt més que no es pensaven. Van estudiar més de 3.500 pacients d’una quarantena de països que havien estat ingressats a unitats de vigilància intensiva a causa de la Covid, i van observar que un 13,6% del total tenia autoanticossos, una proporció que arribava al 21% en els majors de 80 anys. Pel que fa als morts, els autoanticossos eren presents en un 18%.

 | Cristóbal Castro
| Cristóbal Castro

Per conèixer millor què estava passant, els científics van buscar anticossos en un gran banc de mostres de sang prepandèmiques de gairebé 35.000 persones, i van observar que un 0,18% de les persones entre 18 i 69 anys tenia autoanticossos contra els interferons de tipus 1 però que, entre els majors de 80, arribava al 3,4%. Aquest gran augment en la prevalença explica el risc de Covid greu en persones grans, i apunta a que buscar aquests autoanticossos en els pacients pot ajudar a identificar les persones amb més risc de necessitat vigilància intensiva i tractar-los en conseqüència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa