MonPlaneta
Relaxar les mesures de protecció contra la Covid pot facilitar que adquireixi resistència a les vacunes
  • CA

Relaxar les restriccions contra la Covid-19 podria facilitar que el virus mutés i es fes més resistent a les vacunes, segons afirma un equip de científics de la Universitat d’East Anglia i l’Earlham Institute (Anglaterra) en un article publicat a la revista ‘Virulence’. Actualment, diuen, ens trobem enmig d’una “cursa armamentística” amb el virus i aixecar algunes mesures massa aviat podria donar-li oportunitats per evolucionar i fer-se més transmissible, més virulent o més resistent a les vacunes actuals, a més de més perillos per a alguns col·lectius vulnerables o fins i tot per als infants, els menys afectats fins ara.

Tot i que és evident que les vacunes han fet més feble la relació entre infecció i mortalitat, els signants de l’article creuen que això no hauria de justificar un canvi generalitzat en l’actitud dels governs dels indrets on hi hagi augments exponencials d’infeccions. La majoria de la població mundial no està vacunada i fins i tot als països desenvolupats encara hi ha parts significatives de la societat, com ara els infants, que no estan gens protegits del virus. Així, relaxar les mesures permet que hi hagi més transmissió i hi hagi més virus, augmentant el seu potencial evolutiu i amb ell el risc que apareguin soques resistents. En canvi, restringir els contagis no només redueix les morts sinó que alenteix el ritme d’aparició de noves variants.

Tot plegat, és clar, també podria ser potenciat amb una campanya de vacunació més ràpida i oberta, també, als infants, en una bateria de mesures combinades per reduir al mínim el número de virus en circulació en un mateix moment. Amb tot, els científics afirmen que els programes de vacunació actuals per sí sols no acabaran amb la pandèmia i que la ciència indica que només es podran començar a relaxar restriccions socials un cop la R baixi d’1, com ha passat habitualment. Tot i això, mentre hi hagi grans quantitats de persones sense vacunar al món, transmeten el virus més que les vacunades, tots estarem en risc. Això inclou tant els qui no han tingut accés a les vacunes com els qui es neguen a fer-ho, a qui en alguns països es planteja continuar impedint l’accés als espais públics pel perill que suposen per a la resta de la població.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa