Procrastinar pot tenir efectes negatius en la salut, segons un estudi publicat recentment a ‘JAMA Network Open’. D’acord amb el que afirmen els seus autors, deixar la feina més endavant duu a patir més estrès, a portar un estil de vida menys saludable i fins i tot a no anar al metge quan toca, tots ells factors que poden contribuïr al desenvolupament de problemes de salut o a detectar-los en un moment molt més avançat.
Un estudi en més de 3.500 estudiants
La recerca es basa en un estudi longitudinal, seguint més de 3.500 estudiants de Suècia durant un any i fent-los respondre un qüestionari una vegada cada tres mesos. Al final de l’estudi, els resultats dels participants amb més tendència a procrastinar es van comparar amb els que en tenien menys pel que fa al seu estat de salut.

La procrastinació s’associa a diversos problemes de salut
Els resultats apunten que els nivells més alts de procrastinació es relacionen amb uns símptomes més acusats de depressió, ansietat i estrès. A més, també és més freqüent que informin de dolor intens als braços o les espatlles, que dormin pitjor, que se sentin més sols i fins i tot que tinguin més problemes de diners. Aquests resultats es van mantenir fins i tot quan els científics va controlar-los amb altres factors que hi podrien incidir, com ara l’edat, el gènere, l’historial mèdic…
Així, tot i que no hi ha cap problema de salut associat concretament amb la procrastinació, el treball indica que pot ser important per tota una sèrie de problemes, inclosos els trastorns mentals i els derivats d’un estil de vida poc saludable.