MonPlaneta
Relacionen els malsons en la infantesa amb més risc de demència i Parkinson

Els malsons que es tenen durant la infantesa poden tenir relació amb un major risc de patir demències i malaltia de Parkinson. Així ho afirma un estudi recent publicat a ‘eClinicalMedicine’ i que apunta que el funcionament del cervell durant els primers anys de vida pot donar pistes sobre què li passarà dècades més tard.

Així, segons el treball, els infants que tenen malsons habitualment entre els 7 i els 11 anys poden tenir gairebé el doble de risc de desenvolupar deteriorament cognitiu, el tret principal de la demència, abans dels 50 anys. A més, les probabilitats de ser diagnosticats amb la malaltia de Parkinson abans d’aquesta edat es multipliquen fins a set vegades.

El Parkinson s'ha relacionat amb la mort d'un tipus concret de cèl·lules del cervell que es desconeixia fins fa ben poc | NIH
El Parkinson s’ha relacionat amb la mort d’un tipus concret de cèl·lules del cervell que es desconeixia fins fa ben poc | NIH

La continuació d’un estudi anterior

Aquest estudi és la continuació d’un altre que, el 2022, va establir que els malsons habituals poden ser un indicador primerenc del desenvolupament del Parkinson. Tenint en compte que gran part de les persones que tenen malsons sovint durant l’edat adulta també n’havien tingut durant la infantesa, la pregunta lògica era si aquests darrers també podien servir per predir l’aparició de la demència o el Parkinson.

Dades recollides des de 1958

Així doncs, aquesta investigació va fer servir les dades d’un estudi iniciat el 1958 i que ha seguit les vides de tots els nadons nascuts a la Gran Bretanya durant la setmana del 3 al 9 de març d’aquell any. Entre 1965 i 1969, tenien 7-11 anys, i les seves mares van respondre diverses preguntes sobre la seva salut, incloent-hi si havien tingut malsons durant els 3 mesos anteriors.

Una dona d'edat avançada | Pxhere
Les demències i el Parkinson normalment apareixen a edats relativament avançades però hi podria haver pistes del seu desenvolupament al principi de la vida | Pxhere

Les respostes sobre aquests gairebé 7.000 infants van dividir-se entre no tenir “mai” malsons, tenir-los “ocasionalment” o que fossin “persistents”. En comparar les dades amb quants d’ells patien signes de deteriorament cognitiu o havien estat diagnosticats amb Parkinson abans dels 50 anys (és a dir, abans de 2008), els resultats van ser molt clars: en comparació amb els qui no havien tingut malsons, els qui en tenien habitualment tenien un 76% més de probabilitats de demència i un 640% més de tenir Parkinson, tant en homes com en dones.

Un indici o una causa?

Així doncs, sembla que tenir malsons habitualment durant la infantesa podria augmentar el risc de demències i Parkinson més endavant. Això, però, podria ser un indici d’un altre problema o una causa directa. Reduir els malsons, doncs, podria reduir el risc de desenvolupar aquestes malalties o bé, simplement, emmascarar-ne aquesta pista primerenca. Caldrien més estudis per saber si els malsons són, directament, darrere l’aparició d’aquests problemes de salut.

Dormir es pot convertir en un problema cada cop més gran, especialment als estius | Piqsels
Els malsons poden indicar moltes coses sobre com està funcionant el nostre cervell | Piqsels

La genètica, un factor importantíssim

De fet, la freqüència dels malsons té un factor genètic important. De fet, un gen que s’hi relaciona, anomenat PTPRJ, també s’ha associat a un major risc de patir Alzheimer. Així doncs, sembla que els malsons i les malalties neurodegeneratives podrien tenir orígens genètics comuns i, alhora, que els malsons també afectin els beneficis del dormir en la reparació del cervell i que, a la llarga, facin aparèixer problemes.

Els malsons són una pista, no una condemna

També és important recordar, però, que no hi ha motius per alarmar-se si es tenen malsons habitualment. Dels 7.000 participants a l’estudi, només 268 tenien malsons habitualment i, d’entre ells, només 17 van desenvolupar demències o Parkinson abans dels 50 anys.

Així doncs, l’indici és important però ni molt menys vol dir que tenir malsons sigui una condemna segura a 40 anys vista. No obstant això, tenir en compte aquesta relació pot servir per continuar investigant i mirar si, reduint els malsons, es pot reduir la incidència d’aquestes malalties. De moment, el proper pas de la investigació serà fer servir electroencefalogrames per buscar les raons biològiques dels malsons i qui sap si, més endavant, fer servir tot aquest coneixement per combatre la demència i el Parkinson endarrerint o impedint que apareguin.

Més notícies
El Parkinson es produeix per la destrucció d'un tipus de cèl·lules del cervell | NIH
Un estudi per anticipar-se al Parkinson demana participació ciutadana
Liderat per l'Hospital Clínic, vol aconseguir diagnosticar precoçment la malaltia
Mentre dormim es duen a terme una sèrie de processos cerebals molt importants pel nostre benestar | Pxhere
Descobreixen com dormir ens ajuda a processar les emocions
El procés consolida les positives i elimina les negatives, una dada que pot resultar en el desenvolupament de noves teràpies
Quan dormim, el cos es repara i endreça | D.P.
Dormir menys de cinc hores al dia té efectes greus en la salut
Un nou estudi identifica diversos problemes crònics relacionats amb la falta de son
Aquest aparell podria permetre restaurar la qualitat del son profund a moltes persones | SleepLoop
Desenvolupen un aparell que estimula i millora el son profund
Es basa en la reproducció de sons específics que modifiquen les ones cerebrals

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa