MonPlaneta
Relacionen l’apnea del son amb problemes cognitius en persones sanes

Les apnees del son podrien estar relacionades amb problemes cognitius en persones que, per la resta, estan bé de salut. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un equip d’investigadors en un article publicat a la revista ‘Frontiers in Sleep’ i que apunta que tenir aquest problema pot reduir la capacitat de raonament i de control dels impulsos en homes de mitjana edat. Així, si fins ara es pensava que les persones amb apnea del son podien desenvolupar problemes de cor que causaven problemes cognitius, sembla que, en realitat, les apnees en sí són les que danyen el cervell.

Un estudi petit però amb resultats molt clars

La forma més comuna de les apnees, l‘apnea obstructiva del son, té lloc quan els músculs de la gola es relaxen i les vies aèries es bloquegen. Un altre tipus és l‘apnea central del son, en què el cervell no envia els senyals correctes als músculs per controlar la respiració. En qualsevol dels dos casos, les persones que les pateixen es desperten de cop perquè s’estaven ofegant.

Test
Els resultats dels tests estaven directament relacionats amb la severitat de les apnees dels participants a l’estudi

En aquest estudi hi van participar 27 homes d’entre 35 i 70 anys que no tenien sobrepès i a qui feia poc que se’ls havia diagnosticat apnea obstructiva del son lleu o severa. A més, també s’hi van incloure set homes d’una edat, educació i pes semblants que no tenien aquest problema. Tots ells van ser sotmesos a una sèrie de tests i els resultats van mostrar que, a més severitat de les apnees, més dèficits cognitius. Així doncs, i tenint en compte que per la resta els participants estaven sans, sembla que hi ha una relació directa entre les apnees i els problemes cognitius.

Aquesta investigació ha estat feta amb un número petit de persones i totes homes, és per això que, en el futur, els científics volen repetir-lo amb grups més grans i que incloguin dones ja que, tot i que són menys proclius a patir apnees del son, el risc augmenta enormement amb l’edat i el pes a partir de la menopausa.

Diverses explicacions possibles

Pel que fa a la relació exacta entre l’apnea del son i aquests dèficits cognitius, no és clar, per bé que els científics pensen que pot ser a causa de despertar-se moltes vegades mentre es dorm, encara que sigui durant poca estona, i també que els moments en què es para de respirar poden causar una baixada temporal del nivell d’oxigen a la sang. A més, l’apnea del son pot ser pitjor per a la salut que l’insomni, ja que dificulta tenir un son profund i, per tant, l’eliminació de toxines del cervell. Si s’acumulen, aquests residus, com ara algunes proteïnes, poden augmentar el risc de patir problemes cognitius o fins i tot demències.

Més notícies
Mentre dormim es duen a terme una sèrie de processos cerebals molt importants pel nostre benestar | Pxhere
Descobreixen com dormir ens ajuda a processar les emocions
El procés consolida les positives i elimina les negatives, una dada que pot resultar en el desenvolupament de noves teràpies
Quan dormim, el cos es repara i endreça | D.P.
Dormir menys de cinc hores al dia té efectes greus en la salut
Un nou estudi identifica diversos problemes crònics relacionats amb la falta de son
L'apnea del son és un problema força estès i que pot tenir conseqüències greus | Pixabay
Descobreixen el primer medicament contra l’apnea del son
Les proves en humans han donat bons resultats i el medicament ja està aprovat per a altres dolències
Pacient d'apnea disruptiva del son
Associen l’apnea obstructiva del son i el risc cardiovascular en pacients sense malalties prèvies
La recerca està liderada per Ferran Barbé i Manuel Sánchez, de l'IRBLleida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa