MonPlaneta
El registre de les compres pot ajudar a detectar el càncer d’ovaris

Les compres que queden registrades a les targetes client poden ser una gran ajuda per detectar el càncer d’ovaris. Així ho apunta un estudi fet al Regle Unit i publicat a la revista ‘JMIR Public Health and Surveillance’ que conclou que, fent el seguiment de l’adquisició d’alguns productes, com ara analgèsics i productes contra la indigestió, es poden identificar alguns símptomes primerencs de la malaltia.

Un càncer amb símptomes poc alarmants

El càncer d’ovaris sovint es diagnostica tard perquè molts dels símptomes poden ser indicadors de molts altres problemes més comuns i que no suposen un perill, com són la inflor de la panxa, la indigestió, el dolor abdominal, la pèrdua de la gana o sentir-se tipa molt ràpidament en menjar o fins i tot la necessitat d’orinar més sovint del que és habitual. Cap d’aquestes coses és un senyal clar de la presència del càncer i, per tant, això endarrereix els diagnòstics i, de retruc, el resultat dels tractaments.

Europa Press
La compra recurrent de remeis sense recepta per a alguns problemes comuns pot indicar l’existència d’un mal més greu | Europa Press

Les compres indiquen l’aparició i progressió de la malaltia

En aquest estudi, un equip d’investigadors de l’Imperial College de Londres va treballar amb dues grans cadenes de botigues i una cohort de 283 compradores que en tenien la targeta client i que van acceptar compartir les dades de les seves compres dels darrers sis anys, la meitat de les quals havien estat diagnosticades amb càncer d’ovaris.

Gràcies a això, es va poder detectar la presència d’alguns d’aquests símptomes, normalment inofensius, de manera recurrent al llarg de tot aquest temps i fins al moment en què es va diagnosticar la malaltia. En aquests casos, el registre de les compres mostraven un augment considerable en la quantitat de medicaments contra el dolor o contra la indigestió que adquirien, un senyal clar de l’existència d’un problema continuat. A més, aquestes dades també apunten a quant de temps van persistir aquests símptomes abans que les participants a l’estudi decidissin anar al metge.

Una possibilitat per a altres càncers

Tot i que els investigadors afirmen que caldrà continuar investigant per corroborar la validesa dels seus descobriments, també volen fer servir proves semblants per veure si el registre de les compres pot servir per detectar altres tipus de càncer que també poden resultar difícils de diagnosticar fins que ja estan força avançats, com els d’estómac, de fetge o de bufeta. Per bé que això té implicacions importants pel que fa a la privacitat, cedir voluntàriament aquestes dades a les institucions de salut podria servir, en alguns casos, per salvar vides.

Més notícies
Un treballador del SEM a les portes d'urgències de l'hospital de Sant Pau de Barcelona

Una mutació multiplica gairebé per quatre el risc de patir càncer de mama

La recerca inclou l'anàlisi genètica de prop de 150.000 dones
:  - Mobile
Una planta de Carolina Reapers, una de les varietats de pebrot més picants del món | Wikimedia Commons

Avaluen el potencial de la capsaïcina com a medicament contra el càncer

La substància que fa que els pebrots piquin ha estat analitzada en profunditat per les seves propietats antitumorals
:  - Mobile
El cervell de les llagostes pot servir per identificar 'l'olor' del càncers en humans | Universitat Estatal de Michigan

Les llagostes “ensumen” el càncer i fins i tot poden distingir el tipus

Una capacitat sorprenent podria ajudar a detectar aquestes malalties molt fàcilment i molt més aviat
:  - Mobile
Hospital Vall d'Hebron  | Cedida

Un fàrmac pot reduir un 40% el risc de recaigudes en càncer de mama

L'olaparib inhibeix una proteïna que repara l'ADN i fins ara es feia servir en altres tipus de tumors
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa