MonPlaneta
Els refrescos ‘light’ no són bons per controlar el pes

Els refrescos ‘light’ i altres productes que duen edulcorants artificials no són bons per controlar el pes i, a més, augmenten el risc de diabetis tipus 2, problemes cardiovasculars i fins i tot la mort prematura. Aquesta és una de les conclusions més importants a què arriba una nova guia de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que recomana evitar el consum d’aquest tipus de productes per aprimar-se o per millorar la salut. Una recomanació, però, que es fa a persones sanes però no a les que ja tenen diabetis, que sí que se’n poden beneficiar.

Gairebé 300 estudis revisats

Aquesta guia de l’OMS es basa en dades recollides durant anys que apunten que els endolcidors artificials podrien estar sent contraproduents malgrat ser venuts com a productes que ajuden a millorar la salut. Així, per exemple, a molts països on el seu consum ha augmentat durant les darreres dècades, també ho ha fet el consum de begudes ‘light’ i altres productes amb edulcorants, cosa que indica que podrien estar tenint l’efecte contrari.

La sucralosa és un endolcidor molt potent i que podria tenir altres propietats desconegudes fins ara
Les alternatives al sucre podrien tenir efectes contraproduents importants

En aquest cas, els científics de l’OMS han revisat 283 estudis que inclouen 200 treballs amb assaigs clínics o amb pacients concrets. Aquests articles comprenen una gran varietat d’edulcorants artificials com la sacarina, l’aspartam o l’estèvia, entre d’altres. Per bé que d’entrada sembla que aquests productes redueixen la ingesta de calories, el pes i l’índex de massa corporal durant els primers 3 mesos, en temps més llargs els resultats són molt més dubtosos i no sembla que apuntin a cap efecte en el pes.

Beneficis negligibles i riscos molt importants

Un dels problemes detectats és que alguns dels treballs comparaven l’ús d’edulcorants amb el de sucre directament, sense tenir en compte que, en condicions reals, moltes persones canvien les begudes i els aliments ensucrats per altres amb edulcorants. En el cas d’estudis en aquestes darreres condicions, les diferències de pes es consideren estadísticament insignificants, com també la reducció de l’índex de massa corporal. De fet, els seus efectes s’equiparen amb els del placebo o amb simplement beure aigua.

Beguda ensucrada

Els investigadors també van buscar estudis més amplis, que fessin un seguiment d’entre 2 i més de 30 anys. És aquí on van fer els descobriments més preocupants, com ara que un ús més alt d’edulcorants s’associa a un major índex de massa corporal i un 76% més d’incidència de l’obesitat, a més d’un risc de diabetis tipus 2 entre un 23% i un 34% més elevat o un increment del risc d’accidents cardiovasculars (32%), ictus (19%) i hipertensió (13%). A més, els consums més alts d’endolcidors s’associa a un 10% més de risc de mort per qualsevol causa i a un 19% més de risc de mort per accident cardiovasculars.

Caldria fer més recerca però, de moment, l’OMS recomana evitar aquests productes

És per tots aquests riscos, a més de la manca de proves que tinguin cap efecte beneficiós a llarg termini, que l’OMS recomana no consumir endolcidors artificials. No obstant això, els seus investigadors també apunten que els estudis revisats eren difícils de comparar i que hi podria haver biaixos i que, per tant, caldria fer més recerca abans de prendre decisions polítiques en aquest camp. De fet, en estudiar tots els endolcidors com una sola cosa, no s’han pogut establir efectes concrets en cadascun d’ells ni tampoc les diferències que hi pot haver segons cada persona.

Així doncs, i de moment, els experts recomanen trobar altres maneres de reduir el consum de sucre, com ara canviar a una dieta menys dolça o menjar més fruita. A més, també adverteixen als consumidors que cal anar amb compte i entendre bé què estem consumint, ja que alguns aliments i begudes contenen endolcidors artificials encara que no estiguin llistats explícitament.

Més notícies
Consumir un 10% més d’aliments i begudes ultraprocessats augmenta un 11% el risc de càncer colorectal
Un estudi d'ISGlobal fa prop de 8.000 qüestionaris a l'estat espanyol sobre dieta i tres tipus de malalties oncològiques
Caminar una estona cada cert temps mentre es treballa pot reduir molt els nivells de sucre en sang
Moure’s una mica cada poca estona ajuda a regular el sucre en sang
Un estudi apunta que caminar tres minuts cada mitja hora pot aportar molts beneficis als diabètics
La sucralosa és un endolcidor molt potent i que podria tenir altres propietats desconegudes fins ara
Un edulcorant força habitual actua com a supressor del sistema immunològic
Un estudi apunta que la sucralosa té aquest efecte en dosis altes, obrint la porta a alguns usos mèdics
Els aliments ultraprocessats tenen efectes negatius en la salut, fins i tot mitjançant mecanismes que a dia d'avui coneixem molt poc
Els aliments ultraprocessats augmenten el risc de mort prematura
El seu valor nutricional baix no és l'únic que resulta preocupant per a la salut

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa