MonPlaneta
Proposen la cafeïna com a tractament pel TDAH
  • CA

Un equip de neurocientífics de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha avaluat els usos de la cafeïna com a part de les opcions terapèutiques per tractar els símptomes del Trastorn de Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH) davant les crítiques a alguns dels medicaments que es fan servir actualment. Segons els resultats en models animals, el consum pautat d’aquesta substància pot augmentar l’atenció i la capacitat de retenció en adolescents i adults.

El TDAH és un tastorn cada vegada més diagnosticat en infants

Un mal en auge

El TDAH és una patologia psiquiàtrica que, durant les darreres dues dècades, ha estat cada vegada més diagnosticada. A dia d’avui, es creu que afecta entre un 2% i un 5% de la població infantil de l’estat espanyol i fins a un 4% dels adults. Tot i això, els tractaments per a aquest problema han causat controvèrsia, tant pels fàrmacs emprats com per la diversitat entre els pacients, els seus símptomes i la intensitat del trastorn.

És per aquesta raó que la investigació continua per trobar substàncies o components que donin noves oportunitats als pacients. Aquí és on entra aquest estudi de la UOC, coordinat pel profesor de Neurociència, Diego Redolar, que ha estudiat la possibilitat d’incloure la cafeïna entre els medicaments utilitzats fins ara, com ara el metilfenidat (Ritalin, Concerta, Rubifen…). En un comunicat de la mateixa UOC, un dels deus seus autors, l’investigador Javier Vázquez, recorda que les opcions per tractar el trastorn són “limitats” i que hi ha “debat” al voltant de l’ús d’alguns fàrmacs i estimulants.

Infants | Pixnio
La cafeïna pot ajudar en alguns dels símptomes del TDAH però no en tots | Pixnio

Optimisme amb reserves

El treball ha consistit en la revisió d’estudis en animals, la primera que es fa també a escala cel·lular, i ha estat publicat a la revista ‘Nutrients’. La conclusió principal és que el consum de cafeïna de manera pautada pot tenir un efecte positiu en l’atenció i la capacitat de retenció dels adolescents i els adults que pateixen TDAH. “Millora aquesta classe de procediments cognitius i augmenta la capacitat i flexibilitat atencional”, explica Vázquez, que a més indica que el tractament no altera la pressió ni el pes.

No obstant això, els resultats no són tan bons amb altres símptomes del TDAH, com la hiperactivitat i la impulsivitat. Per tant, tot i que l’investigador considera els resultats “molt positius”, afirma que cal “molta més precaució” abans de pautar un tractament amb cafeïna per aquests símptomes. Si el problema és només d’atenció, la cafeïna pot ser adequada, mentre que si hi ha hiperactivitat o impulsivitat, conclou, cal sre “més prudent”.

En qualsevol cas, però, els beneficis observats són un “clar indici” que la cafeïna pot ser una teràpia indicada pel TDAH, un trastorn molt identificat durant els darrers 25 anys però que no està diagnosticat “com cal” en els adults, afrima Vázquez.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa