MonPlaneta
La probabilitat d’infecció de VIH durant la gestació és el doble en les nenes
  • CA

Les nenes tenen el entre 1,5 i el doble de probabilitats d’infectar-se de VIH durant la gestació que els nens. Aquesta és la conclusió principal a què ha arribat un estudi liderat per la Universitat d’Oxford i amb la participació del Departament de Salut i IrsiCaixa que ha mostrat l’existència de diferències per sexe en el contagi del virus.

Diferències en el sistema immunitari segons el sexe

La recerca, que s’ha fet en un grup de 170 infants de Sud-àfrica, indica que en el cas dels nens el reservori és menor i es pot eliminar més fàcilment perquè els virus són més sensibles a l’interferó, una molècula del sistema immunitari que fa saltar l’alarma per desplegar la resposta del cos. Així, resulta que el sistema immunitari innat dels nadons depèn del seu sexe. Aquest mateix estudi també ha permès observar com els limfòcits T, les cèl·lules del sistema immunitari afectades pel VIH, estan molt més actius al cordó umbilical de les nenes, i és per això que són més susceptibles a la infecció.

El VIH fixat sobre un limfòcit | Wikimedia Commons
El VIH fixat sobre un limfòcit | Wikimedia Commons

Noves vies de tractament

Gràcies a aquest treball, es podran avaluar possibles vies de tractament per a aquest col·lectius d’infants, amb possibilitats de curació. Segons s’ha observat analitzant el reservori del virus des del naixement fins a l’adolescència, les nadons que s’infecten durant l’embaràs i reben tractament antiviral en néixer tenen menys reservori que les persones adultes amb VIH i assoleixen fàcilment nivells indetectables. Entre altres estratègies, IrsiCaixa avalua la possibilitat de combinar immunoteràpies i antiretrovirals per reforçar el control del virus.

Ara, els investigadors estudien perquè els infants on la infecció progressa lentament són molts més que els adults, on passa de manera excepcional. L’objectiu de tots aquests estudis és crear estratègies que permetin prescindir del tractament, cosa especialment positiva perquè els infants tenen una menor adherència a les teràpies. A dia d’avui, si un 76% dels adults amb VIH prenen tractament, en els infants la proporció cau fins el 52%.

Els antiretrovirals han salvat milions de vides però no aconsegueixen eliminar del tot el VIH de l'organisme | Wikimedia Commons
Els antiretrovirals han salvat milions de vides però no aconsegueixen eliminar del tot el VIH de l’organisme | Wikimedia Commons

La desigualtat també afecta la ‘transmissió vertical’ del VIH

A l’estat espanyol, el 2020 no hi va haver cap transmissió vertical del VIH –durant la gestació, el part o la lactància– gràcies a la teràpia antiretroviral, que fa que el virus sigui indetectable a la sang de la mare i no es pugui transmetre. En altres parts del món, però, la situació és molt diferent. Així, per exemple a l’Orient Mitjà i el nord d’Àfrica només un 21% de les dones embarassades prenen tractament.

Més notícies
La tecnologia CRISPR-Cas9 és coneguda com les 'tisores moleculars' i permet modificar l'ADN d'una manera mai vista fins ara | NIH
L’edició genètica fa una passa importantíssima per eliminar el VIH del cos
Els investigadors han identificat 86 gens que podrien participar en la replicació del virus i que poden ser desactivats
Un estudi apunta que, amb només dues injeccions cada any, els infectats per VIH podrien tenir el virus sota control
Un tractament d’anticossos pot controlar el VIH amb dues dosis l’any
L'assaig clínic ha donat resultats molt prometedors i podrien substituir els antiretrovirals en alguns casos
El VIH fixat sobre un limfòcit
Identifiquen un dels motius que alguns infectats pel VIH el controlin de manera natural
Un mecanisme que regula l'activitat dels gens té incidència en el procés segons els investigadors d'IrsiCaixa
Els diagnòstics de VIH a Catalunya van experimentar una baixada important el 2021 | Europa Press
Els diagnòstics de VIH continuen caient a Catalunya: un 20% menys el 2021
L'any passat se'n van registrar 344 de nous i es calcula que al país hi ha 33.365 persones convivint amb el virus

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa