MonPlaneta
El primer cor de porc trasplantat a un humà era portador d’un virus
  • CA

L’equip d’investigadors que mira de descobrir què va causar la mort del primer humà que va rebre un trasplantament de cor d’un porc ha descobert que l’organ en qüestió era portador d’un virus. Tot i això, i segons informa la revista ‘MIT Technology Review’, els metges no han pogut determinar si el patogen va tenir cap relació amb el desenllaç fatal d’aquesta operació pionera, que va tenir lloc al cap de dos mesos.

L'operació de trasplantament va durar vuit hores | University of Maryland School of Medicine
L’operació de trasplantament de cor va ser tota una proesa i un gran avenç de la medicina | University of Maryland School of Medicine

Sense senyals d’infecció activa

En un presentació davant la Societat Americana de Trasplantaments, el doctor Bartley Griffith, el cirurgià que va encarregar-se d’aquest trasplantament de cor, va explicar els darrers avenços en la investigació. Segons sembla, les anàlisis del cor de porc que va ser trasplantat a David Bennett, de 57 anys, van revelar la presència d’ADN viral, que es va identificar com pertanyent a un citomegalovirus porcí.

No obstant això, des de la Universitat de Maryland, responsable d’aquest primer trasplantament de cor d’un animal a un humà, afirmen que no hi havia cap senyal que el virus estigués causant una infecció activa. El mateix Griffith, en declaracions a l’agència Associated Press, va explicar que alguns d’aquests patògens són “latents” i que, en aquest cas, el citomegalovirus podria haver estat “un autoestopista”.

Els citomegalovirus, si més no els humans, són patògens força comuns i, un cop infecten un humà, s’hi queden durant tota la seva vida. Com que gairebé mai no causa símptomes en les persones sanes, la majoria dels portadors no saben que ho són. No obstant això, la infecció es pot activar en casos d’embaràs o quan el sistema immunològic es debilita, com és el cas de les persones que acaben de passar per un trasplantament, i pot arribar a ser mortal.

David Benneth (dreta) i el metge que li va trasplantar un cor de porc modificat genèticament | University of Maryland School of Medicine
David Benneth (dreta) i el doctor Bartley Griffith poques hores després del trasplantament | University of Maryland School of Medicine

Un patogen que no havia estat localitzat

De moment, la principal preocupció dels investigadors és el fet que els xenotrasplantaments –els trasplantaments d’òrgans d’animals a humans– puguin introduir noves infeccions en humans. El responsable d’aquesta àrea a la mateixa Universitat de Maryland, el doctor Muhammad Mohiuddin, va declarar que estan treballant en tests més sofisticats per “assegurar-se” que no els passen per alt.

En el cas del cor de porc que va ser trasplantat a David Bennett, la universitat havia declarat que el cor estava sa i havia passat totes les proves que exigeixen les autoritats sanitàries dels Estats Units en aquest casos. A més, de fet, el porc donant havia estat criat en unes instal·lacions dissenyades per minimitzar el risc d’infecció. L’empresa responsable de l’animal, Revivicor, no ha fet cap comentari sobre aquest extrem.

Una mort sobtada

Bennett s’estava recuperant prou bé del trasplantament fins que un dia, al cap d’uns dos mesos, va empitjorar, amb símptomes semblants als d’una infecció. Les proves que li van fer els metges no van ser concloents, de manera que se li van donar antibiòtics, antivirals i un tractament per potenciar el seu sistema immunològic per tal de combatre el que fos que li estava fent mal. El seu cor de porc, però, es va inflamar i omplir de fluid i, finalment, va deixar de funcionar.

Griffith afirma que “no saben” si el virus va ser responsable d’aquesta mort, i que la investigació continua. En qualsevol cas, el que sí que està descartat és que fos un cas de rebuig, ja que els símptomes no encaixen.

Més notícies
Troben com canviar el grup sanguini als òrgans per a trasplantar-los
És un pas importantíssim per a la creació d'òrgans del grup universal i reduir les llistes d'espera i les morts
Transplantament d'un ronyó de porc a un humà | NYU Langone
Trasplanten amb èxit un ronyó de porc a un humà
El pacient, en mort cerebral, va rebre l'organ sense cap senyal de rebuig
Rètol de l'Hospital la Vall d'Hebron | ACN
Vall d’Hebron duplica els trasplantaments de fetge a infants amb una tècnica que divideix l’òrgan en dos
Per primera vegada en 36 anys la llista d'espera arriba a zero i, a més a més, ha passat en tres ocasions
La nova bioimpressora 4D de la Universitat de Barcelona és una de les poques que hi ha a tot el món
La UB serà un referent mundial en fabricació d’òrgans i teixits
Creatio UB ha rebut gairebé un milió d'euros per a una bioimpressora 4D guiada per làser per fer medicaments avançats

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa