MonPlaneta
És possible morir de pena… i també d’alegria
  • CA

“Morir de pena” havia estat, tradicionalment, una frase feta. El 2002, però, el doctor Hikaru Sato va descobrir i descriure la síndrome de Takotsubo, una cardiomiopatia que pot tenir conseqüències fatals. Ara, un nou estudi liderat per científics alemanys també ha demostrat que, a causa de la mateixa síndrome, és possible morir d’alegria.

La síndrome de Takotsubo és una cardiomiopatia causada per la forma anormal del ventricle esquerra i causa dolor al pit i falta d’aire

Una síndrome rarament mortal

La cardiomiopatia de Takotsubo, de fet, és un problema cardíac que rarament és fatal i de què, la majoria de vegades, els qui la pateixen es recuperen en cosa d’un parell de mesos i sense patir seqüeles a llarg termini. No obstant això, i com passa tantíssimes vegades, els únics casos que han rebut una atenció mediàtica suficient, o que han passat als annals mèdics, són els més extrems, és a dir, els que van causar la mort dels afectats.

Aquesta síndrome consisteix a tenir un ventricle esquerre amb una forma anormal, cosa que suposa un problema perquè és la principal cambra de bombeig de sang del cor. La forma va recordar a el doctor Sato la que tenen, els pots japonesos de ceràmica que es van servir per atrapar pops, els ‘takotsubo’ -de ‘tako’, que vol dir ‘pop– i és per això que va posar aquest nom a la cardiomiopatia.

Aquesta forma anormal del ventricle fa que els músculs del cor siguin més febles i la seva habilitat de bombejar sang quedi afectada. Segons un estudi fet entre 2006 i 2017 als Estats Units, afecta especialment dones de més de 50 anys. Pel que sembla, el número de persones diagnosticades amb la cardiomiopatia de Takotsubo és cada cop més gran, però això es podria deure només al coneixement del problema, a l’augment de l’esperança de vida i a la millora de les eines de diagnòstic.

La fibromiàlgia afecta fonamentalment dones i sovint va acompanyada de símptomes depressius | Pixnio
La cardiopatia de Takotsubo afecta especialment dones a partir de 50 anys i la incidència és més gran en moments de gran tristesa | Pixnio

Una possible causa hormonal

Fins fa poc, els ‘atacs’ de la síndrome de Takotsubo s’associaven a un gran estrès físic o emocional, tot i que no s’havia entès quin mecanisme causava el canvi en la forma del cor i els símptomes associats, com ara el dolor al pit i la falta d’aire. S’han observat, però, canvis semblants en el cor a causa d’altres problemes com ara càncers o problemes del sistema nerviós, que s’han associat a un grup d’hormones –adrenalina, noradrenalina i dopamina– que es segreguen a les glàndules adrenals.

Tenint en compte això, i que també s’han detectat canvis similars en la forma del cor en persones tractades amb aquestes hormones durant rinoplàsties cosmètiques, sembla que hi ha un possible causant de la cardiomiopatia de Takotsubo. Aquestes hormones, anomenades catecolamines, incrementen el ritme cardíac i la força dels batecs, i s’acostumen a alliberar en situacions d’estrès, quan s’activa la resposta de lluita o fugida.

Alguns moments de gran alegria, com guanyar la loteria, també poden causar la síndrome de Takotsubo | ACN
Alguns moments de gran alegria, com guanyar la loteria, també poden causar la síndrome de Takotsubo | ACN

La mort de felicitat també és possible

A més dels esdeveniments estressants, però, els investigadors d’Alemanya també han descrit pacient que han patit la síndrome de Takotsubo a causa d’un esdeveniment feliç, com ara un casament, el naixement d’un nét o fins i tot guanyar la loteria. Dels 910 pacients estudiats, però, 37 havien patit la cardiomiopatia per un episodi feliç i els 873 restants, per un de trist.

Independentment de si això és un indici de la probabilitat de provocar una crisi o simplement de que les nostres vides sovint són més tristes que felices, els investigadors conclouen que les probabilitats de patir complicacions o morir són les mateixes i que són baixes. Així doncs, tot i que és bo tenir en compte l’existència d’aquesta síndrome, tampoc no cal encaparrar-s’hi.

Més notícies
El primer cor de porc trasplantat a un humà era portador d'un citomegalovirus, que no havia estat detectat a les proves prèvies | Universitat de Maryland
El primer cor de porc trasplantat a un humà era portador d’un virus
No s'ha pogut saber del cert si això va influir en la mort del receptor dos mesos després de l'operació
La mala supressió dels records que ens produeixen por és un element clau en el desenvolupament d'alguns trastorns mentals
Descobreixen com ho fa el cervell per suprimir els records que ens fan por
La troballa podria servir per tractar problemes com l'anxietat o fins i tot la síndrome d'estrès posttraumàtic
Contaminació a la ciutat de Barcelona | Ajuntament de Barcelona
Relacionen la pol·lució de l’aire amb una arrítima cardíaca mortal
Ho afirma un estudi recent de la Societat Europea de Cardiologia
Menjar | Needpix
Descoberta la relació entre la dieta alta en greixos, la flora intestinal i els problemes cardíacs
Tot i que la relació era ben coneguda, no ha estat fins ara que s'ha observat que l'efecte del greix en el microbioma pot produir malalties del cor

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa