MonPlaneta
La pol·lució destrueix lentament les defenses dels pulmons
  • CA

La pol·lució de l’aire debilita progressivament el sistema immunològic dels pulmons fins que els deixa molt més susceptibles tant a patir danys com a infeccions respiratòries greus. Així ho afirma un equip d’investigadors de la Universitat de Colúmbia (Estats Units) en un article publicat a ‘Nature Medicine’ i que suma aquest problema a les conseqüències de la contaminació, concretament de les emissions de partícules.

Pol·lució ambiental a la ciutat de Barcelona

Una de les grans causes mundials de mort prematura

És ben sabut que la pol·lució de l’aire és una de les grans causants de malalties greus i de morts prematures al món, i que té un impacte especialment dur a les zones més pobres. En concret, les partícules, emeses pels tubs d’escapament dels cotxes, les centrals tèrmiques, els incendis forestals… ha estat relacionada amb un munt de riscos per a la salut, respiratoris però també cardiovasculars i neurològics.

Els nòduls limfàtics es tornen negres

En aquest treball, els científics van analitzar el teixit immunitari pulmonar de 84 donants d’òrgans d’entre 11 i 93 anys d’edat. Tots ells eren no fumadors o, si més no, no tenien un historial de consum elevat de tabac. I no obstant això, els nòduls limfàtics dels pulmons, que filtren substàncies alienes i que contenen cèl·lules immunològiques, van acabar plenes de partícules, deixant-los de color negre.

Macròfags
Els macròfags dels pulmons, amb la contaminació, van perdent capacitat de defensar-nos de perills externs

En aquest estat, els nòduls limfàtics no poden fer la seva feina. Normalment són plens de cèl·lules immunològiques que inclouen els macròfags, que ‘s’empassen’ tant els patògens com altres substàncies nocives, com ara les partícules. Quan són plens de contaminants, però, els macròfags produeixen menys citocines, les proteïnes que segreguen per activar altres cèl·lules immunològiques. A més, és clar, perden capacitat d’absorbir més cossos estranys.

Una gran perill per a tot el món

La conclusió de l’estudi és que les persones més grans han acumulat tanta contaminació i patògens que és possible que ja no en puguin absorbir més, cosa que desactiva la seva capacitat d’enfrontar-se a qualsevol amenaça. Així, tant els contaminants com els bacteris i virus tenen via lliure per causar problemes més greus. Això, afegeixen els investigadors, és un perill per a la salut, el benestar i l’esperança de vida de persones d’arreu del món, un problema que té un impacte crònic que augmenta a mesura que envellim.

Més notícies
Camps de conreu de cereals | DIBA
Reduir la contaminació de l’aire augmentaria la productivitat dels conreus
Els òxids de nitrogen afecten el creixement de les plantes
Nova Orleans després del pas de l'huracà Katrina | D.P.
Reduir la contaminació de l’aire pot haver fet augmentar els huracans
Un estudi relaciona el descens de la pol·lució amb l'augment d'aquests fenòmens meteorològics a l'Atlàntic Nord
Pol·lució a Londres | David Holt (CC)
L’OMS rebaixa els llindars de contaminació de l’aire considerats segurs
El diòxid de nitrogen i les partícules en suspensió, entre les principals substàncies revisades
Pacient adult amb asma
Un de cada tres nous casos d’asma infantil són atribuïbles a la contaminació
Un estudi europeu suggereix que les recomanacions de l'OMS sobre els nivells de NO2 no són suficients

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa