MonPlaneta
La pol·lució de l’aire augmenta el risc de desenvolupar demències

La pol·lució de l’aire és un factor que augmenta el risc de desenvolupar demències a mesura que ens fem grans. Aquest fet, que ja havia estat apuntat amb anterioritat, ha esta examinat el profunditat en un article publicat al ‘Journal for Alzheimer’s Disese’, on un equip d’investigadors explica com l’exposició a aquest contaminant s’associa a un augment mesurable del risc de patir aquest tipus de problemes.

Un gran estudi comparatiu entre contaminació i demència

Examinant les capacitats cognitives d’uns 1.100 homes durant 12 anys i comparant-los amb les dades disponibles sobre l’exposició a partícules PM2,5 i diòxid de nitrogen (NO2), es van poder establir relacions amb la memòria episòdica, la funció executiva, la fluïdesa verbal, la velocitat de processament cerebral i el genotip APOE, un gen que dóna instruccions per fer una proteïna clau pel transport de colesterol i altres greixos al torrent sanguini i una versió del qual, anomenat APOE-4, es considera un factor de risc molt important de patir Alzheimer.

Contaminació sobre Barcelona | ACN
Contaminació sobre Barcelona | ACN

Els resultats mostren que els participants amb més exposició a PM2,5 i NO2 entre els 40 i els 60 anys tenien menys fluïdesa verbal entre els 56 i els 68 anys. D’altra banda, les persones amb el gen APOE-4 sembla que hi són encara més sensibles, i els més exposats a PM2,5 mostrant un empitjorament notable de la funció executiva i els més exposats a NO2 amb més problemes amb la memòria episòdica.

Reduir la incidència dels factors de risc podria reduir les demències en un 40%

Els autors d’aquest treball recorden que, ja al 2020, un estudi va concloure que reduir 12 factors de risc, que també inclouen l’educació i la depressió, podria reduir la incidència de la demència en fins a un 40%. En el cas de la pol·lució ambiental, és un factor de risc d’Alzheimer i altres demències que la diabetis, la manca d’exercici, la hipertensió, el consum d’alcohol i l’obesitat, de manera que reduir-la podria tenir uns efectes enormes en el benestar de les persones.

Més notícies
Piqsels
Els casos de demència al món es triplicaran d’aquí al 2050
Ho afirma un equip de científics a 'The Lancet', i ho relacionen amb l'envelliment i el creixement de la població
Reduir els factors de risc de demència té efectes positius durant tota la vida | Pixnio
L’estil de vida influeix més que l’edat en l’envelliment cognitiu
Modificar alguns hàbits ens pot ajudar a envellir amb molta millor qualitat de vida
Test
Creen un autotest per detectar els primers senyals de demència
Pot distingir els oblits ocasionals dels inicis de problemes més greus
Els malsons durant la infantesa s'han relacionat amb més risc de demències i Parkinson | Pixnio
Relacionen els malsons en la infantesa amb més risc de demència i Parkinson
El funcionament del cervell al principi de la vida pot donar pistes sobre què passarà dècades més tard

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa