MonPlaneta
La pòlio torna a Àfrica al cap de cinc anys sense casos
  • CA

Una nena de tres anys de Malawi infectada pel virus de la poliomielitis (“la pòlio”) ha esdevingut el primer cas de la malaltia es diagnostica al continent en més de cinc anys. Les autoritats del país estan prenent totes les mesures possibles, com ara incrementar la vacunació, per impedir que la polio torni a propagar-se.

Fins aquest anunci, el continent africà continuava lliure de pòlio d’ençà que, el 2020, es va declarar oficialment que la malatia havia deixat de circular. A dia d’avui, només hi ha dos països on la poliomielitis continuï sent endèmica, l’Afganistan i el Pakistan, i la variant del virus que ha infectat la nena de tres anys de Malawi sembla que te similituds amb una de les que ha estat trobada al Pakistan.

La pòlio pot tenir seqüeles molt greus | Wikimedia Commons
La pòlio pot tenir seqüeles molt greus | Wikimedia Commons

No se sap, però, quan i com el virus podria haver viatjat fins el país, on va ser detectat després de fer les proves corresponents a la nena, que havia quedat paralitzada. La pòlio, que fins fa pocs anys era present pràcticament a tot el món, normalment afecta infants de menys de cinc anys, produïnt paràlisis irreversibles, problemes en el creixement de les extremitats o, fins i tot, la mort.

A dia d’avui, després d’una enorme campanya de vacunació, el 95% de la població del continent africà està immunitzada davant del virus, una protecció que dura tota la vida. En el cas de Malawi, a més, com que sembla clar que el cas ha vingut del Pakistan, de moment no s’ha retirat al país l’estatus de lliure de la pòlio, segons ha explicat l’Organització Mundial de la Salut.

Tot i això, l’abast d’aquest brot pot ser difícil d’establir, ja que només se n’ha identificat un cas però la paràlisi, de fet, només és present en una de cada 200 infeccions, de manera que el virus podria estar circulant pel país. Això podria suposar el retorn a Malawi i a Àfrica d’una de les malalties més terribles de la història de la humanitat.

Per sort, la vacunació funciona molt i molt bé, tal com s’ha vist durant les darreres dècades. Fins i tot al Pakistan i a l’Afganistan s’estan reduint els casos. De tant en tant, però, mentre no s’elimini del tot el virus, hi continuarà havent ensurts.

Més notícies
Infant rebent la vacuna contra la poliomielitis
Quaranta milions de nens sense vacuna contra la pòlio al Pakistan per la pandèmia
El programa d'eradicació de la polio va estar molt prop d'aconseguir eliminar la malaltia però ha registrat en cinc anys un nou repunt
El Regne Unit destrueix les últimes mostres que conservava d’un virus devastador
L'organisme, responsable de la pesta bovina, va fer que milions de persones morissin de fam a finals del segle XIX, quan va infectar i eliminar gairebé tots els ramats de l'est i el sud d'Àfrica
Aus de corral | Pxhere
Una epidèmia de grip aviària posa el Regne Unit en alerta
S'han sacrificat desenes de milers d'aus de granja per mirar de contenir la infecció
Formació de personal davant el brot d'Ebola a la República Democràtica del Congo (foto d'arxiu) | Europa Press
Guinea Conakry dóna per acabat el brot d’Ebola que ha causat la mort de dotze persones
L'OMS celebra que s'hagi pogut controlar gràcies a la lliçó apresa entre 2014 i 2016, quan la malaltia va matar més d'11.000 persones

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa