MonPlaneta
Una píndola redueix un 33% la mortalitat cardiovascular després d’un infart
  • CA

Una sola píndola que conté tres fàrmacs aconsegueix reduir en un 33% la mortalitat cardiovascular després de patir un infart, segons els resultats de l’assaig SECURE, presentats aquest passat divendres 26 d’agost al Congrés de la Societat Europea de Cardiologia que es va celebrar a Barcelona i que també han estat publicats a la revista ‘The New England Journal of Medicine’. La píndola, anomenada “polypill”, ha estat desenvolupada pel Centre Nacional d’Investigació Cadiovascular d’Espanya (CNIC) i la multinacional farmacèutica catalana Ferrer.

El director general del CNIC, el doctor Valentí Fuster, explica en un comunicat que els assaigs demostren “per primera vegada” que aquesta píndola, que conté aspirina, ramipril i atorvastatina, aconsegueix “reduccions clínicament rellevants” dels accidents cardiovasculars en persones que han patit un infart anteriorment. Fuster atribueix l’èxit a “l’enfocament simple” de fer servir una sola pastilla en comptes de tres que ajuda a que els pacients compleixin el tractament.

Els tres medicaments essencials després d’un infart

Quan algú pateix un infart de miocardi, se li recepten tractaments específics per evitar que hi hagi problemes posteriors. Normalment s’inclouen tres medicaments: un antiagregant plaquetari com l’aspirina, ramipril o similar per controlar la pressió sanguínia i una estatina per reduir el colesterol.

medicament pastilla
El tractament amb diversos fàrmacs fa que molts pacients no el segueixin estrictament | freeimageslive.co.uk

El seguiment del tractament, un problema important

Malauradament, però, menys del 50% dels pacients segueix el tractament amb regularitat, especialment un cop han passat els primers mesos. És per això que, amb la intenció de marcar la diferència des del principi, la majoria de participants a l’estudi van començar a prendre la ‘polypill’ la primera setmana després de l’infart, per tal d’assegurar el seguiment del tractament.

L’assaig ha demostrat com aquesta estratègia tan simple, la de combinar tres medicaments essencials pels pacients, millora la seva resposta i, per tant, redueix el risc de patir accidents cardiovasculars posteriors. L’estudi SECURE va incloure 2.499 pacients de set països europeus que es recuperaven d’un infart. Tenien una edat mitjana de 76 anys i el 31% eren dones. D’entre ells, el 77,9% patien hipertensió, el 57,4% patia diabetis i el 51,3% havien estat fumadors.

La Trinomia combina els tres fàrmacs essencials per a persones que han patit un infart, simplificant seguir el tractament
La Trinomia combina els tres fàrmacs essencials per a persones que han patit un infart, simplificant seguir el tractament

Una solució tan senzilla com efectiva

Els investigadors van seguir la incidència de quatre grans accidents cardiovasculars: la mort, l’infart no-fatal, l’embòlia no-fatal i la necessitat d’una revascularització coronària d’emergència durant una mitjana de 3 anys. Els resultats són molt clars: els pacients que prenien la ‘polypill’ tenen un 24% menys de risc de patir algun d’aquests accidents que els qui es prenen els tres medicaments per separat, un percentatge de reducció que augmenta al 33% en el cas de mort per accident cardiovascular. Això és, com es va poder comprovar, perquè la ‘polypill’ facilita el seguiment del tractament.

Així doncs, l’eficàcia de la pastilla, anomenada Trinomia, és clara i marca la diferència en persones que pateixen problemes de salut tan importants. A vegades, amb tota la investigació científica, el que és més útil és simplificar els tractaments perquè la gent els segueixi estrictament.

Més notícies
Electrocardiograma | Pixabay
Un marcapassos biònic podria restablir el batec natural del cor
Els aparells actuals mantenen un ritme constant diferent de les irregularitats habituals en persones sanes
Imatge d'una operació de trasplantament cardíac a l'HUB
Un nou teixit sintètic repara el cor, els músculs i les cordes vocals
Gran avenç en el camp de la medicina regenerativa
Eliminar una proteïna pot reduir molt les malalties cardiovasculars
Un estudi amb ratolins ha demostrat que retirar-la impedeix que els vasos sanguinis s'aprimin, evitant infarts i embòlies
L'edició genètica podria curar definitivament les cardiomiopaties hereditàries
La teràpia genètica eliminarà el risc de mort sobtada per cardiomiopaties
Els científics creuen que això es podria aconseguir ben aviat i podria salvar la vida de molts joves, especialment esportistes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa