MonPlaneta
La píndola antiCovid de Pfizer redueix morts i ingressos en un 89%
  • CA

La pastilla de Pfizer contra la Covid-19 redueix el risc d’hospitalització i de mort en un 89% fins i tot en persones vulnerables, segons indiquen els assaigs clínics que la mateixa empresa ha dut a terme amb el Paxlovid. Aquests assaigs arriben molt poc després que tant el Regne Unit com la Unió Europea hagin donat la llum verda d’emergència al molnupiravir, un medicament molt semblant desenvolupat per la farmacèutica Merck.

Com ha passat en el cas de la píndola aprovada divendres passat, diversos governs del món ja han fet encàrrecs de centenars de milers i fins i tot de milions de dosis d’aquest nou medicament, fins i tot abans que se n’autoritzi l’ús. En aquest sentit, les autoritats sanitàries del Regne Unit les primeres que van aprovar el molnupiravir, ja han anunciat que començaran a estudiar-ne la seguretat i l’efectivitat de manera immediata. El secretari britànic de Salut i Serveis Socials, Sajid Javid, va afirmar en declaracions a la BBC que “si s’aprovés, podria ser una altra arma important al nostre arsenal per lluitar contra el virus juntament amb les vacunes i altres tractaments”. Pel que fa als Estats Units, Pfizer ja ha anunciat que faria arribar els resultats dels assaigs a l’Administració de Menjar i Medicaments, l’agència federal responsable de l’autorització de tractaments mèdics.

Sanitaris amb un pacient a la UCI de l'Hospital de Manresa (Althaia) | ACN
Sanitaris amb un pacient a la UCI de l’Hospital de Manresa (Althaia) | ACN

Pel que fa al Paxlovid, el tractament provat als assaigs consistia en prendre tres pastilles, dues vegades al dia, durant cinc dies. El medicament és el que s’anomena un inhibidor de la proteasa i bloca un enzim que el virus necessita per replicar-se. Així doncs, és diferent del molnupiravir, que es basa en la introducció d’errors al codi genètic del SARS-CoV-2 per provocar, però, un efecte semblant. Les dades dels assaigs, fets en 1.219 pacients d’alt risc que ja havien estat infectats pel virus, mostren que només el 0,8% dels que van rebre Paxlovid van necessitar ingrés hospitalari, davant d’un 7% del grup de control. D’aquests darrers, a més, set pacients van acabar morint, mentre que el grup que prenia Paxlovid va tenir una supervivència del 100%.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa