MonPlaneta
Pfizer permetrà fabricar la seva píndola anti-Covid a 95 països pobres
  • CA

La farmacèutica Pfizer ha arribat a un acord amb les Nacions Unides perquè 95 països en vies de desenvolupament puguin fabricar i vendre com a medicament genèric el Paxlovid, el tractament en píndoles contra la Covid-19 creat per la companyia nord-americana que, segons els resultats dels darrers assaigs clínics, redueix gairebé en un 90% les hospitalitzacions i les morts. Així, aquest medicament se sumarà al desenvolupat per Merck que, el passat mes d’octubre, també va arribar a un acord semblant per al seu fàrmac contra la Covid-19, el molnupiravir.

Segons va anunciar aquest dimarts a través d’un comunicat, Pfizer en permetrà la fabricació i distribució sense cobrar drets “amb l’objectiu de facilitar més l’accés” al medicament i de fet, gràcies a aquest pacte amb la fundació Medicines Patent Pool, el Paxlovid podria arribar a més del 50% de la població mundial. De fet, segons l’acord, la companyia ha renunciat als beneficis en els països inclosos a l’acord fins que l’Organització Mundial de la Salut deixi de considerar la Covid-19 una emergència sanitària.

Philip Alston
El Relator Especial de l’ONU en Pobresa Extrema i Drets Humans, Philip Alston

La majoria de països inclosos en aquest acord són a Àfrica i a l’Àsia. D’altra banda, però, n’hi ha d’altres que, tot i que han patit molt durament els efectes de la pandèmia, com ara el Brasil, l’Argentina, Rússia o la Xina, no es contemplen en l’acord perquè no són països en vies de desenvolupament i, per tant, hauran de pagar per les píndoles. Si del seu preu se’n faran càrrec els ciutadans o si el cobrirà el govern d’aquests països pot marcar una diferència molt gran, ja que en un país “ric” no tota la seva població ho és i les desigualtats podrien deixar milions de persones sense accés al Paxlovid.

Així doncs, si més no pel que fa als tractaments orals contra la Covid-19, sembla que se’n facilitarà més la distribució que no pas amb les vacunes, que han estat comprades en grans quantitats pels països rics, on estan caducant sense arribar als indrets on són necessàries malgrat els esforços que s’han fet per impedir una distribució desigual d’un recurs tan important.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa