MonPlaneta
Les persones negres tenen més risc de desenvolupar demències
  • CA

Les persones negres tenen més risc de desenvolupar demències que no pas les blanques o les del sud d’Àsia. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un equip d’investigadors de l’University College de Londres (Anglaterra) en un estudi publicat a ‘PLOS One’, bo i explicant que les raons d’aquesta associació són força complexes i comprenen tant la genètica com problemes de salut com ara la hipertensió i l’obesitat i que caldrien estudis més amplis sobre el risc de demència en diversos grups ètnics per establir-ne les causes exactes.

Un dels grans mals del futur

A dia d’avui hi ha més de 60 milions de persones al món que pateixen demència, una xifra que s’espera que s’hagi triplicat el 2050. La raó principal d’això és que cada vegada hi ha més població i, a més, cada vegada més envellida. Per comprovar com podia afectar aquest problema segons el grup ètnic de cadascú, els investigadors van fer servir dades del UK Biobank, seguint gairebé 300.000 persones durant un període de fins a 14 anys.

En aquest temps, unes 6.000 van desenvolupar demència. La majoria eren blanques, 91 negres i 79 del sud d’Àsia. Tot i aquests números tan petits, l’estudi va veure que els factors de risc que incrementaven les probabilitats de tenir demència eren els mateixos: hipertensió, obesitat, tabaquisme, aïllament social, pol·lució de l’aire, depressió, diabetis, pèrdua de la vista i l’oïda…

Mirar la televisió massa estona pot incrementar el risc de demència | Pixnio
Els factors de risc de demència són molt variats i, precisament per això, poden tenir una incidència diferent segons els grups poblacionals | Pixnio

Diferències poc estudiades

L’estudi, però, també va detectar dues coses: primer, que la hipertensió i l’obesitat són més comunes en les persones negres que en les blanques o les del sud d’Àsia, i segon, que les persones negres de l’estudi tenien més probabilitats de ser portadores d’un gen que es relaciona amb la demència. No obstant això, també va veure que altres factors de risc, com fumar, beure molt o tenir el colesterol alt, eren molt menys comuns en les persones negres que en la resta.

Així doncs, sembla que som davant d’un problema complex, amb un risc incrementat que pot ser a causa de la genètica però també de la manera com es gestionen els factors de risc. En qualsevol cas, aquesta diferència significa que cal ser més conscient de la major incidència de la demència en aquest grup poblacional i, com afirmen els autors de l’estudi, gestionar de manera més eficaç i amb un seguiment més curós els factors de risc com ara l’hipertensió.

De fet, un estudi recent dels mateixos autors ja va detectar que la demència era un 22% més comuna en persones negres que en les blanques i que, juntament amb les persones d’orígens al sud d’Àsia, eren diagnosticades més joves que en els casos de persones blanques. I no obstant això, la investigació que s’ha fet fins ara en demència i els seus factors de risc és, majoritàriament, en persones d’ascendència blanca i europea. Un fet que els autors d’aquest estudi reclamen que canviï perquè cal més coneixement sobre la població general per poder ajudar de la mateixa manera els països ètnicament diversos.

Més notícies
Una família de tsimanes | Universitat de Califòrnia - Santa Barbara
Uns indígenes de l’Amazones tenen una proporció baixíssima de demències
Aproximadament un 1% dels tsimane i els moseten ancians en tenen molts menys que la mitjana mundial
Aliments típics de la dieta mediterrània | Wikimedia Commons
La dieta mediterrània pot protegir de la pèrdua de memòria i la demència
Menjar molt de peix, vegetals i oli d'oliva podria protegir el cervell dels disparadors de malalties com l'Alzheimer
Els aliments ultraprocessats s'associen a un risc més alt de patir demència, segons aquest estudi | Pxhere
Relacionen els aliments ultraprocessats amb un risc més alt de demència
El consum d'aliments sense processar, en canvi, s'associa a un risc més baix
Test
Creen un autotest per detectar els primers senyals de demència
Pot distingir els oblits ocasionals dels inicis de problemes més greus

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa