MonPlaneta
Haver patit la SARS fa vint anys provoca una resposta molt potent a la vacunació contra la Covid
  • CA

La síndrome respiratòria aguda greu (SARS), que va omplir les notícies de tot el món fa gairebé vint anys, també està a causada per un coronavirus, com és ben conegut. El que no se sabia fins ara, però, és que les persones que van patir aquella malaltia, en ser vacunades contra la Covid-19, van generar una resposta immunològica molt potent que els permet lluitar contra diverses variants del SARS-CoV-2 però també contra altres coronavirus relacionats, com els trobats en ratpenats o pangolins. Això afirma, si més no, un estudi els resultats del qual han estat publicats a la revista ‘The New England Journal of Medicine’, que avança que això obre la porta a desenvolupar noves vacunes contra totes les variants del SARS-CoV-2 però també contra altres coronavirus que podrien causar pandèmies en el futur.

El SARS-CoV-2 és del grup sarbecovirus dels coronavirus, juntament amb el virus del SARS i els coronavirus dels ratpenats i els pangolins. Es caracteritzen per fer servir la proteïna espiga per enganxar-se i entrar a les cèl·lules del nostre cos, i poden saltar d’animals a humans. Curiosament, però, quan es van examinar els anticossos de les persones que havien patit el SARS, no se’n van detectar que afectessin el SARS-Cov-2, cosa que els científics van considrar molt estrany. En sortir les vacunes, però, els investigadors es van sorprendre molt en veure com els qui havien patit la SARS i estaven vacunats de la Covid tenien uns nivells altíssims d’anticossos contra totes dues malalties, fins i tot després de la primera dosi. A més, també van produir un gran número d’anticossos que funcionen contra altres variants del SARS-CoV-2 i contra cinc coronavirus dels ratpenats i els pangolins. Un nivell de protecció que no s’ha observat mai ni tan sols en les persones vacunades que, a més, havien patit la Covid-19.

Moment en què s’administra una vacuna contra la covid-19 | ACN

Això es podria explicar perquè la vacuna activa la memòria del sistema immunològic de característiques d’un virus que també són presents en l’altre i també en altres coronavirus i es generen anticossos que l’identifiquen en base a aquest tret concret. Així, treballant a partir d’aquest fet, es podrien desenvolupar vacunes contra els sarbecovirus per impedir, per exemple, que tornin a passar d’animals a humans i comencin una nova pandèmia. Pel que fa al procés contrari, vacunar del SARS a persones que ja tenen anticossos de la Covid-19, els estudis en ratolins indiquen que es podria produir un resultat semblant.

Tot i això, queden moltes preguntes per resoldre, com quin és “l’element comú” que causa aquest efecte tan inesperat. Mentrestant, els investigadors ja han començat a investigar per trobar una vacuna d’espectre ampli contra els coronavirus i esperen trobar més supervivents del SARS per continuar amb la seva recerca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa