Per primera vegada al món, una operació amb cèl·lules mare ha aconseguit corregir el defecte cardíac d’un nadó. La intervenció, duta a terme pel professor Massimo Caputo, de l’Institut del Cor de Bristol (Anglaterra) ha salvat la vida de l’infant i ha permès provar una tecnologia que pot ajudar tots els altres nens que, com ell, pateixen malalties congènites del cor, segons informa la cadena britànica BBC.
Intervingut a cor obert als quatre dies de vida
El pacient, un nen de dos anys anomenat Finley, va néixer amb les artèries principals del cor mal desenvolupades i, quan només tenia quatre dies de vida, ja va ser intervingut a cor obert. Malauradament, però, l’operació no va aconseguir solucionar el problema i, amb el temps, el funcionament de l’organ va anar deteriorant-se, amb el costat esquerra rebent molta menys sang de la que necessitava.

La seva situació era crítica i semblava que no se’n sortiria. Després de setmanes en vigilància intensiva, no semblava que hi hagués gaires esperances per a un nadó que necessitava atenció i tractament constant només perquè el seu cor continués bategant. És per això que el doctor Caputo va voler provar una tecnologia que fa servir cèl·lules mare obtingudes d’un blanc de placentes.
Una injecció de cèl·lules mare al cor
En essència, la tècnica consisteix a injectar aquestes cèl·lules directament al cor del pacient i esperar que ajudin a que els vasos sanguinis danyats es desenvolupin correctament. Cultivades per científics del Royal Free Hospital de Londres, aquestes cèl·lules anomenades “al·logèniques” van permetre regenerar el cor del petit Finley amb teixit que no ha estat rebutjat pel seu organisme.

A diferència del teixit artificial emprat en altres operacions semblants, aquest mètode no només redueix el risc de rebuig sinó que, a més, com que creix de manera natural amb el cor no és necessari que, a mesura que el pacient es fa gran, calgui tornar a operar-lo per mantenir el bon funcionament de l’organ.
Solucionar un problema gravíssim amb una sola operació
Des d’aleshores, l’infant va poder ser desconnectat de les màquines que el mantenien viu i se li va retirar la medicació i s’ha pogut desenvolupar de manera normal. Uns resultats que permeten ser optimistes de cara a fer servir aquesta nova tecnologia de manera més estesa durant els propers anys, convertint un problema de salut extremadament greu i que requereix moltes operacions perilloses en un que, amb una sola intervenció, podria quedar solucionat definitivament.