MonPlaneta
L’OMS torna a Wuhan: última oportunitat de trobar l’origen de la Covid
  • CA

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha creat un grup de treball de 26 experts que participaran en el que, afirmen, podria ser la darrera oportunitat de descobrir com es va originar la Covid-19. Aquest equip, batejat amb el nom de Grup Assessor Científic sobre els Orígens de Nous Patògens (SAGO, per les seves sigles en anglès), té la missió de donar resposta a la segurament és la pregunta més gran que continua oberta sobre l’inici de la pandèmia: va saltar d’animals a humans en un mercat de Wuhan o va escapar-se a causa d’un accident a un laboratori d’investigació mèdica… o d’armes biològiques?

Gairebé dos anys després de la detecció dels primers casos de Covid-19, hi continuen havent moltes preguntes sense respondre, per bé que, en el cas de la Xina, sempre ha negat rotundament la possibilitat que la pandèmia s’originés en un dels seus laboratoris. El darrer equip d’investigació que hi va enviar l’OMS, el passat mes de febrer, donava la raó al país asiàtic i assenyalava els ratpenats com a origen del SARS-CoV-2, però també afirmava que calia continuar investigant. Per la seva banda, el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va afirmar que la falta de col·laboració de la Xina havia posat les coses molt difícils.

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus | ACN
El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus | ACN

Entre els 26 experts del grup SAGO, n’hi ha sis que ja formaven part d’aquell equip, de manera que podran continuar les investigacions allà on les van deixar. A més dels coronavirus, però, el grup també buscarà l’origen d’altres patògens considerats d’alt risc ja que, en paraules del mateix director general de l’OMS, “entendre d’on venen els nous patògens és essencial per prevenir brots futurs”. D’altra banda, i juntament amb altres experts de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus va remarcar que “un accident al laboratori no es pot descartar”. Per la seva banda, el director d’emergències de l’OMS, Michael Ryan, va afirmar que aquesta podria ser “la darrera oportunitat d’entendre els orígens del virus”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa