L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar fa uns dies un esborrany del primer tractat legalment vinculant que vol fer arribar les vacunes, els medicaments i els diagnòstics de manera més justa arreu del món. Aquest acord, impulsat després del que es va veure durant la pandèmia de Covid-19, vol que el món respongui d’una manera més justa si hi torna a haver una emergència global d’aquest tipus. Caldrà, però, veure com es concreta, quins països s’hi adhereixen i si, finalment, se n’acaben complint els compromisos.
Un projecte ambiciós però que pot quedar en bones intencions
En un article publicat a ‘Nature’, s’apunta al fet que, malgrat que és un projecte “ambiciós” per eliminar les desigualtats que hem vist els darrers anys, els investigadors del món consideren que és més una declaració de bones intencions que una altra cosa, perquè no força prou els països a compartir els recursos i no contempla castigar durament els que faltin a la seva promesa.

No obstant això, reconeixen que té el potencial de “marcar una diferència tremenda” en cas d’una nova pandèmia i que suposa una oportunitat excepcional “d’arreglar algunes de les grans debilitats que vam veure durant la Covid-19”. Recordem que, a dia d’avui, un 73% de les persones dels països amb més PIB han rebut alguna vacuna contra la Covid mentre que, als països més pobres, el percentatge cau al 31%.
La propera pandèmia podria arribar abans de 2024
A partir d’aquest esborrany, els membres de l’OMS començaran un procés de negociació que pot ser molt dur i que inclourà modificacions abans no sigui aprovat, si tot va bé, el 2024. El temor, però, com passa amb les cimeres climàtiques, és que tot plegat acabi rebaixant encara més el redactat del tractat i, per tant, suavitzant-ne els termes. Per bé que un any sembli poc temps per un projecte d’aquesta envergadura, a més, alguns científics consideren que el tractat podria arribar tard i que es podria produir un gran brot de grip aviària en humans abans no s’hagi signat.

Compartir la informació i distribuïr els avenços
Pel que fa al text en sí, es basa en l’equitat. Un dels seus objectius principals és establir una xarxa global de subministrament i distribució dels ingredients necessaris per produir medicaments, enfortir la recerca i el desenvolupament de vacunes i teràpies i millorar com es comparteix el coneixement amb el món. A més, també demana suspensions temporals dels drets de propietat intel·lectual en cas d’emergència per a la producció ràpida de vacunes, fàrmacs, equipament mèdic i de protecció i tests de diagnòstic en cas de pandèmia, per evitar la situació que es va viure durant la pandèmia de Covid-19.
Un altre element important és com es comparteix la informació. Els països rics volen tenir ràpidament les dades de nous patògens i els seus genomes mentre que els pobres volen tenir accés als productes que es creïn gràcies a aquesta informació. Així, el tractat proposa que els nous patògens que puguin ser un perill hagin de ser enviar a un laboratori de la xarxa de l’OMS en cosa d’hores i que, a canvi, l’OMS rebi el 20% dels tests, vacunes i fàrmacs que es produeixin –la meitat de franc i la meitat a baix preu– per tal de redistribuïr-los.

D’altra banda, el tractat també vol fer que els països dediquin com a mínim el 5% del pressupost de sanitat en la prevenció i la resposta a pandèmies i, a més, un tant per cent que encara no ha estat especificat a ajudar els països en vies de desenvolupament a fer-ho. Un repte, aquest darrer, tan ambiciós com difícil d’aconseguir.
Sense sancions per incompliment pot quedar en no-res
I no obstant això, els investigadors estan preocupats que, fins i tot si el tractat s’aprova i els països el signen, sigui massa fàcil ignorar-lo si es produeix una nova pandèmia. Tot i que vol ser vinculant, el text actual ja evita fer servir paraules que obliguin els estats adherits a complir-ne els termes i, si més no de moment, sembla que és més aviat una declaració de bones intencions i un seguit de recomanacions de compliment voluntari. I sense un mecanisme que faci que els seus articles siguin de compliment obligat i que estableixi sancions a qui no ho faci, podria quedar en no-res.