Una nova vacuna d’ARN missatger redueix en un 44% la recurrència del melanoma després d’haver estat tractat amb immunoteràpia. Aquesta dada tan prometedora, anunciada aquest diumenge a la trobada anual de l’Associació Americana de Recerca del Càncer, és el resultat de la fase 2 d’assaigs clínics d’un projecte desenvolupat per Moderna i que suposen una promesa molt important en la lluita contra aquesta malaltia.
Aquesta vacuna d’ARN missatger es basa en la personalització, és a dir, que fa servir les mutacions úniques del càncer de cada pacient per atacar aquestes cèl·lules i no afectar les sanes. A més, en combinació amb ella, els participants a l’estudi, a qui s’havia extirpat els tumors però tenien un risc alt de recurrència, van rebre un tractament d’immunoteràpia amb pembrolizumab, que es fa servir habitualment en pacients amb melanomes d’alt risc.

Teràpies contra dues maneres com els càncers ‘s’amaguen’
Una de les maneres amb què el càncer esquiva les defenses del cos és fent que creguin que l’amenaça ha desaparegut, fent que es relaxi. El pembrolizumab, en aquest sentit, el manté més actiu, cosa que ajuda a prevenir les recurrències peró que també fa que algunes persones pateixin inflamacions i símptomes semblants als de malalties autoimmunes.
Un altre mecanisme de protecció del càncer és que, quan muta, el sistema immunològic pot deixar de veure’l com una amenaça. Aquí és on entren les vacunes ARN missatger personalitzades. Un cop extirpat el tumor, es poden identificar proteïnes que li són específiques i que no són presents a les cèl·lules sanes. Així es poden reconèixer encara que alguns fragments microscòpics hagin quedat al cos i puguin establir-se en un altre indret.

L’ús general d’aquesta teràpia podria arribar d’aquí tres anys
La combinació de totes dues teràpies ha donat resultats molt prometedors, amb només un 22,4% dels pacients patint un retorn del càncer, en comparació amb el 40% dels qui només van rebre la immunoteràpia. Un resultat molt important perquè és el primer cop que s’aconsegueix reduir el risc de recurrèncien gairebé un 50%, mostrant l’efectivitat de la vacuna a l’hora de fer que el propi sistema immunològic combati les cèl·lules tumorals i impedeixi que torni a ser una amenaça.
L’estudi, a més, ha personalitzat la vacuna en fins a 34 mutacions diferents, cosa que permet a les defenses del cos reconèixer fins a 34 característiques del càncer i atacar les cèl·lules que hagin pogut romandre a l’organisme. Aquest estiu es durà a terme la fase 3 i, si tot va bé, d’aquí a tres anys podria ser aprovada, si més no als Estats Units, per al seu ús general. Una gran promesa a l’hora de reduir les morts per melamona, el càncer de pell més mortal.