MonPlaneta
Una nova vacuna contra la malària podria canviar la història del món
  • CA

Els resultats dels assaigs clínics d’una nova vacuna contra la malària, publicats a la revista ‘Lancet Infectious Diseases’, podrien canviar la història del món. Segons indica l’estudi, ofereix una protecció de fins el 80% contra la malaltia que ha causat el major número de morts humanes des de fa milers d’anys i, durant les properes dècades, fins i tot podria arribar a eliminar les morts infantils que provoca any rere any.

La vacuna ha estat desenvolupada per la Universitat d’Oxford, a Anglaterra, i podria començar a administrar-se a partir de l’any que ve. A més, fabricar-la és relativament barat i els investigadors ja han arribat a un acord per fer-ne més de 100 milions de dosis anuals, una quantitat prou alta com per començar a distribuïr-la als països on el paludisme continua sent una malaltia molt greu i que afecta moltíssimes persones.

El paràsit de la malària en una mostra de sang | CDC
El paràsit de la malària en una mostra de sang | CDC

Una plaga que fa milers d’anys que dura

La malària, de fet, és una de les tragèdies més grans que ha afectat la humanitat des dels seus inicis, amb els nadons i els infants com les seves víctimes principals. A dia d’avui, de fet, i malgrat les millores tant en prevenció com en medicaments, continua causant la mort d’entre 400.000 i 600.000 persones cada any.

Així doncs, podria ser que s’hagués arribat a la culminació de més d’un segle de treballs per desenvolupar vacunes contra la malària, una malaltia causada per paràsits transmesos per la picada de mosquits i que ha resultat molt difícil de combatre i, especialment, d’aconseguir una manera d’immunitzar la població.

Femella d'Anopheles gambiae alimentant-se d'un humà | Centre de Control de Malalties dels Estats Units
Femella d’Anopheles gambiae, el principal mosquit transmissor de la malària, alimentant-se d’un humà | Centre de Control de Malalties dels Estats Units

Avenços esperançadors

L’any passat, de fet, l’Organització Mundial de la Salut va aprovar la primera vacuna, creada per la farmacèutica GSK, però els científics d’Oxford afirmen que la seva no només és més efectiva sinó que és molt més fàcil de produir en grans quantitats. Els assaigs clínics, fets amb més de 409 infants de Burkina Faso, apunten que amb tres dosis i un recordatori al cap d’un any es pot aconseguir fins a un 80% de protecció, les millors dades que s’han obtingut mai en proves de vacunes contra aquesta malaltia.

Tot i que l’equip començarà el procés per rebre l’autorització a la vacuna durant les properes setmanes, la decisió dependrà d’encara un altre assaig, fet amb 4.800 infants, els resultats del qual haurien d’arribar abans no s’acabi 2022.

Més notícies
El paràsit de la malària en una mostra de sang | CDC
La malària està evolucionant per escapar dels diagnòstics ràpids
Els tests ja s'equivoquen en un 10% dels casos, cosa que ha fet saltar les alarmes
Femella d'Anopheles gambiae, el principal propagador de la malària, alimentant-se d'un humà
Un fong transgènic elimina el 99% dels mosquits de la malària
Gràcies a una millora que fa que produeixi verí d'aranya un cop dins l'organisme dels mosquits, aquest avenç és una gran esperança per a milions de persones arreu del món
Bacteri | Pikist
Els bacteris resistents ja maten més que la malària i la sida
Podrien tenir un paper directe o indirecte en més de sis milions de morts cada any
El paràsit de la malària en una mostra de sang | CDC
Possible cura per a moltes malalties causades per paràsits
Un compost químic podria frenar la reproducció dels causants de la malària i la toxoplasmosi, entre d'altres

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa