MonPlaneta
Un nou mètode d’ultrasons permetrà el diagnòstic precoç del càncer

Un nou mètode d’ús de la tecnologia d’ultrasons permetrà el diagnòstic precoç del càncer, entre altres problemes de salut greus. Desenvolupat per investigadors de la Universitat de Sheffield, a Anglaterra, ha estat presentat en un article a ‘Science Advances i podria revolucionar l’ús d’aquesta tecnologia, ja que pot mesurar, per primer cop, el nivell de tensió dels teixits humans, un indicador clau de diverses malalties.

Un indicador que fins ara no es podia veure clarament

Els ultrasons, com el seu nom indica, fan servir ones sonores per crear imatges dels òrgans de dins el cos. No obstant això, les imatges que generen les tècniques que es fan servir actualment als centres de salut sovint no permeten diagnosticar si els teixits són anormals. Així doncs, els investigadors van mirar de poder fer-los servir per mesurar forces com ara la tensió, que pot permetre saber si el teixit funciona correctament.

Màquina d'ultrasons | Pixabay
Màquina d’ultrasons | Pixabay

Una tecnologia derivada del sector ferroviari

A la mateixa universitat, s’havia desenvolupat una tècnica per fer servir els ultrasons per mesurar la tensió a les vies del tren, i els investigadors van mirar d’aplicar-la a la salut. El principi en què es basa és molt simple: com més tensió, més ràpidament viatja el so. Gràcies a aquesta tècnica, es pot veure clarament la diferència entre els teixits normals i els que es troben en tensió en qualsevol tipus de teixit tou, com han demostrat els seus creadors en experiments en músculs.

Una gran ajuda en el diagnòstic

Gràcies a això, en el futur es podrà anar al metge i, amb un procediment tan senzill com una ecografia, obtenir imatges del fetge, els pulmons o altres parts del cos i identificar si hi ha teixits anormals d’una manera molt més senzilla que fins ara. Així, esperen els investigadors, els diagnòstics d’algunes malalties es podran fer molt més ràpidament i, amb sort, poder prendre les decisions necessàries per ajudar o fins i tot salvar la vida als pacients.

Més notícies
L'Estació Espacial Internacional | NASA

Així és com van tractar el primer còagul sanguini a l’espai

Durant un estudi, es va detectar aquest problema mèdic, potencialment mortal, en un dels astronautes de l'Estació Espacial Internacional
:  - Mobile
 | University of California - San Francisco

Els ultrasons podrien ajudar a tractar les addiccions i el TOC

L'estimulació transcranial ajuda a trencar els circuits causa-conseqüència d'aquests trastorns, segons un estudi
:  - Mobile
El doctor Asier Marzo comprova la força de les trampes acústiques generades pel seu sistema

Aconsegueixen fer levitar objectes fent servir ultrasons

Aquesta nova tecnologia podria permetre, en un futur no gaire llunyà, dur a terme algunes operacions quirúrgiques sense haver de "tocar" els pacients
:  - Mobile
Gràcies a una nova tecnologia, les pedres al ronyó podrien eliminar-se als centres d'atenció primària o als hospitals | Agência de Notícias do Acre (CC BY 2.0)

Una nova tècnica permet eliminar pedres del ronyó sense dolor ni anestèsia

Es basa en l'ús d'ultrasons i ha estat desenvolupada als Estats Units
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa