MonPlaneta
Un nou medicament contra la ressaca, a la venda al Regne Unit

Fa pocs dies que un nou medicament contra la ressaca va ser posat a la venda al Regne Unit. Segons l’empresa sueca Myrkl, que és qui el fabrica i comercialitza, es tracta de “la pastilla d’abans de beure que funciona”, ja que, afirmen, degrada fins el 70% de l’alcohol en només una hora. Així, només el 30% de l’alcohol consumit arriba a la sang i, més que prevenir la ressaca, el que aconsegueix és prevenir l’embriaguesa.

Un suplement probiòtic que degrada l’alcohol

Myrkl recomana prendre dues píndoles entre 1 i 12 hores abans de beure alcohol. Tècnicament, el fàrmac és un suplement probiòtic que conté dos bacteris beneficiosos, Bacillus subtilis i Bacillus coagulans produits a partir de segó d’arrós fermentat. Aquests bacteris tenen la propietat de degradar l’alcohol, convertint-lo en aigua i diòxid de carboni, i són col·locats en una càpsula resistent a l’àcid, de manera que poden travessar l’estómac i arribar als intestins, des d’on l’alcohol passa al flux sanguini.

Pot evitar el mal de cap però no les nàusees

La pastilla, doncs, està dirigida a les persones que no volen tenir ressaca el dia després de beure. No obstant això, la ressaca es produeix essencialment pels efectes deshidratants de l’alcohol i també pel que té a l’estómac, que pot causar dolor o nàusees. Així, com que la píndola impedeix que l’alcohol passi a la sang, el risc de deshidratació és menor, reduint el mal de cap, però com que el seu efecte es produeix als intestins, no fa res per evitar que l’endemà es tinguin nàusees o mal d’estómac.

pastilles medicament
Amb dues càpsules, segons Myrkl, n’hi a prou per reduir l’absorció d’alcohol a la sang en fins a un 70% | MaxPixel

Problemes amb els assaigs

Pel que fa a les afirmacions de Myrkl, el doctor Ashwin Dhanda, professor associat honorari d’hepatologia a la Universitat de Plymouth, a Anglaterra, recorda en un article a ‘The Conversation’ que es basen en un sol estudi que es va fer en 24 adults blancs joves a qui es va donar o bé les píndoles bones o bé un placebo durant set dies i després se’ls va donar alcohol per veure com evolucionava la seva concentració a la sang.

L’estudi, considera Dhanda, es va dissenyar bé, però hi va haver diversos problemes que en redueixen la credibilitat, com ara que els investogadors només informessin dels resultats de 14 dels 24 participants, que els resultats variessin entre persones i que les circumstàncies en què es va provar el producte són molt diferents de les que es produïrien si se seguissin les recomanacions d’administració de la píndola.

A més, els participants a l’estudi no eren prou representatius, ni el grup prou gran, per saber quins efectes poden tenir les píndoles en persones que no siguin sanes, joves o blanques, en persones amb problemes intestinals o hepàtics, si hi ha diferències entre homes i dones, si hi ha interaccions amb altres medicaments o fins i tot amb el menjar… Tot plegat, de la mateixa manera que l’estil de vida, poden tenir una influència important en l’efecte dels bacteris beneficiosos que contenen les píndoles.

Més notícies
El trastorn d'ansietat s'acostuma a tractar amb benzodiazepines, que poden tenir efectes secundaris seriosos | Pixabay

Un medicament contra l’alcoholisme pot servir per tractar l’ansietat

El disulfiram ha demostrat que té uns beneficis semblants als del diazepam sense els seus efectes secundaris
:  - Mobile
Aliments típics de la dieta mediterrània

La dieta mediterrània millora el microbioma i allarga la vida

Un nou estudi afirma que amb només un any de seguir aquesta dieta els efectes són perceptibles en les persones d'edat avançada
:  - Mobile

Una molècula creada per la flora intestinal pot augmentar l’ansietat

Un equip d'investigadors ha descobert aquest efecte que explica la relació entre el microbioma i les emocions
:  - Mobile
Tabac

Reduir el consum d’alcohol ajuda a deixar de fumar

Un estudi revela la relació entre la beguda i la velocitat del cos a l'hora de metabolitzar la nicotina i, per tant, quant triga a demanar-ne més
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa