MonPlaneta
Un nou descobriment pot ajudar a prevenir el càncer i l’envelliment

Un equip d’investigadors de la Universitat de Copenhaguen, a Dinamarca, ha anunciat el descobriment d’un mecanisme cel·lular que podria tenir el secret per prevenir tant l’envelliment com el desenvolupament de càncers. En un article publicat a la revista ‘Cell’, revelen com les cèl·lules tenen una manera de ‘recordar’ com són quan es divideixen, l’anomenada memòria epigenètica, mitjançant la qual es podria aconseguir que complissin la seva funció de manera eficient durant més temps.

Un procés constant que pot fallar amb el pas del temps

La divisió de les cèl·lules del nostre cos és un procés natural que es produeix de manera constant i que ens ajuda a mantenir-nos vius. A mesura que això es produeix més i més vegades al llarg de la vida, però, perden part de la informació de les cèl·lules originals, fins al punt que el genoma es deteriora. Això, d’una banda, pot fer-les menys eficients, un tret típic de l’envelliment. A més, però, també poden arribar a reproduir-se massa, cosa que les duu a convertir-se en cèl·lules canceroses.

Dues cèl·lules després de dividir-se | Pixabay
Dues cèl·lules després de dividir-se | Pixabay

Així doncs, saber com es copia i es transmet la informació de com és cada cèl·lula és un procés molt important, ja que podria alentir l’envelliment i fins i tot aturar l’aparició de càncers. De fet, fins i tot es podria aconseguir que les cèl·lules esdevinguessin d’un altre tipus i ajudar a la medicina regenerativa.

Un mecanisme que ajuda a introduir la informació correcta

Aquí és on entra aquest nou mecanisme. Cada cèl·lula té la seva pròpia combinació d’informació que descriu com són, i l’acumulació d’informació incorrecta o incompleta és el que produeix tant l’envelliment com els càncers. En el procés de duplicació cel·lular, la informació, si l’entenem com un llibre, hi ha ‘punts’ que asseguren que cada tipus de cèl·lula fa servir la informació que toca. A més, però sembla que encara hi ha un altre sistema de ‘notes’, per dir-ho així, que ajuda a assegurar que tot es duu a terme correctament.

El fàrmac 'silencia' un gen que, en algunes persones, és el causant de la malaltia | CDC
La transmissió correcta de la informació genètica en la replicació cel·lular és imprescindible pel bon funcionament de les cèl·lules resultants | CDC

Una nova via per desenvolupar teràpies preventives

Els investigadors han identificat la base molecular d’aquestes notes, un mecanisme que ajuda a mantenir la memòria epigenètica durant la divisió cel·lular i ajuda a que la replicació es faci amb la informació correcta. Així doncs, sembla que hi ha diverses capes de senyals de memòria que col·laboren per mantenir la funcionalitat de les cèl·lules a mesura que es divideixen. A partir d’aquí, i un cop s’hagi comprès millor el seu funcionament, es podrien trobar maneres d’assegurar que aquesta memòria es manté durant més temps i, per tant, que no hi hagi problemes associats a una replicació defectuosa.

Més notícies
Les proves en ratolins de laboratori han donat resultats molt positius | Universitat de Barcelona

Descobreixen un aliment que reverteix l’envelliment en ratolins

Es tracta dels ascidis, uns animals marins amb unes propietats sorprenents i molt estudiats durant els darrers anys
:  - Mobile
L'inflasoma NLRP3, 'l'interruptor' descobert pels científics

Troben l’interruptor que reverteix la inflamació crònica i molts efectes de l’envelliment

Aquest descobriment podria ajudar a trobar noves formes de combatre malalties com el Parkinson, l'Alzheimer, la diabetis i alguns càncers
:  - Mobile
George el Solitari, una tortuga de les Galàpagos, va viure fins a més de cent anys, i es creu que la seva subespècie podia superar els 200

Les tortugues poden alentir o fins i tot aturar el seu envelliment

Aquest descobriment demostra que la senescència no és inevitable per a tots els organismes
:  - Mobile
Una planta de Carolina Reapers, una de les varietats de pebrot més picants del món | Wikimedia Commons

Avaluen el potencial de la capsaïcina com a medicament contra el càncer

La substància que fa que els pebrots piquin ha estat analitzada en profunditat per les seves propietats antitumorals
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa