MonPlaneta
Nou avenç en una via alternativa de tractar l’Alzheimer i altres malalties

Un estudi elaborat per científics de la Universitat de Kentucky, als Estats Units, ha avançat una mica més en el que es considera una via alternativa i força prometedora de tractar tant la malaltia d’Alzheimer com altres problemes neurològics caracteritzats per la inflamació. Tal com expliquen en un article publicat a la revista ‘PLOS ONE’, s’han centrat en una proteïna concreta, anomenada p38, i que podria ser la diana de fàrmacs antiinflamatoris que ajudarien a tractar una varietat notable de malalties.

Una proteïna que ha depertat força atenció

Des de fa un temps, hi ha un interès força destacat en la proteïna p38 i en les possibilitats de l’ús d’anfiinflamatoris per a desenvolupar noves teràpies per malalties que es caracteritzen per la neuroinflamació. En aquest cas, els investigadors van fer servir tècniques d’edició genètica per aturar la producció d’aquesta proteïna per part de les micròglies, unes cèl·lules immunològiques molt importants per al funcionament del cervell.

La doctora Linda J. Van Eldik, directora de l'estudi | Universitat de Kentucky
La doctora Linda J. Van Eldik, directora de l’estudi | Universitat de Kentucky

Observacions interessants en la patologia de l’Alzheimer

En provar quins efectes tenia això en models de ratolins amb fases primerenques d’Alzheimer, van fer algunes observacions interessants. D’una banda, sembla que les plaques de proteïna beta amiloide, una de les característiques distintives de la malaltia, no van patir cap mena d’efecte. No obstant això, però, la quantitat de micròglies al seu voltant sí que es va reduir, cosa que apunta a un possible canvi en la seva interacció amb alguns aspectes de la patologia de l’Alzheimer.

A dia d’avui, hi ha alguns fàrmacs antiinflamatoris que inclouen inhibidors de la proteïna p38 que estan en fase de desenvolupament i que, durant algunes assaigs recents en humans, han tingut resultats prometedors. No obstant això, en el cas de l’Alzheimer no s’acaba de tenir clar en quin moment s’haurien d’administrar aquests inhibidors per maximitzar els beneficis i, tampoc, i la supressió d’aquesta proteïna pot tenir efectes perjudicials a llarg termini. L’únic que sabem del cert és que la inhibició primerenca de la p38 pot alterar les interaccions entre el sistema immunològic i l’Alzheimer i, a més, que la supressió a llarg termini no té efectes perjudicials visibles.

Més notícies
La malaltia d'Alzheimer és un dels mals més estesos entre les persones d'edat avançada | Pixabay

Confirmen l’eficàcia del donanemab a l’hora d’alentir l’Alzheimer

Els resultats de la fase 3 d'assaigs clínics ens deixen apropen un gran canvi en la lluita contra la malaltia
Una investigació ha revelat la possible existència d'un frau enorme en la investigació de l'Alzheimer | NIH

Un frau científic pot invalidar 16 anys d’investigació de l’Alzheimer

Un error intencionat en un estudi de l'any 2006 pot haver costat milions de vides i d'euros
Un noi de 19 anys ha estat diagnosticat d'Alzheimer, en un cas excepcional identificat a la Xina | University of California - San Francisco

Un noi de 19 anys podria ser el cas més precoç d’Alzheimer que s’ha trobat

Les causes són desconegudes però pel que sembla ha patit problemes de memòria des de fa dos anys
La proteïna beta amiloide s'acumula entre les neurones dels pacients d'Alzheimer | NIH

Una mutació rara va ajudar un home a evitar patir Alzheimer durant dècades

És el segon cas que es detecta al món

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa