MonPlaneta
Nou avenç en una teràpia que vol induir a morir les cèl·lules del càncer

Un nou avenç acosta una mica més el desenvolupament de teràpies que indueixin a morir les cèl·lules del càncer. En un article publicat a ‘Nature Communications’, un equip d’investigadors anuncia que ha descobert quins són els mecanismes que impedeixen la supressió dels tumors en la malaltia i mostren un camí alternatiu que podria servir, també, per fer que les cèl·lules canceroses morin.

Dos tipus de mutacions que permeten créixer als tumors

El càncer és una malaltia provocada per mutacions genètiques de les cèl·lules. Aquestes mutacions es poden dividir en dues grans categories: les dels gens supressors de tumors i les dels gens oncògens. En el primer cas, les mutaions poden permetre que els tumors creixin sense control, com un cotxe sense frens. En el segon, es pot activar la proliferació cel·lular, com si es premés l’accelerador fins al fons.

L'estructura de l'ADN | D.P.
Els càncers són causats per mutacions que es classifiquen en dos grans tipus | D.P.

Les investigacions en els gens supressors dels tumors s’han centrat especialment en el gen conegut com a p53, el que muta més habitualment en càncers humans. Durant els darrers 20 anys s’ha mirat de trobar maneres de reactivar-lo i, tot i que aquestes teràpies ho han aconseguit, en general no eliminen el càncer. Per bé que durant un temps atura el creixement del tumor, sembla que finalment les cèl·lules muten i esdevenen resistents al tractament.

Un mecanisme per causar la mort cel·lular

En aquest nou estudi, els investigadors han observat què és el que fa que l’activació del gen p53 no provoqui la mort de les cèl·lules i, a més, han demostrat que inhibir dos repressors d’aquest gen pot provocar la mort de les cèl·lules del càncer activant una xarxa de gens complementaris anomenada Resposta Integrada a l’Estrès. Bloquejant aquests dos repressors, MDM2 i PPM1D, el p53 funciona molt millor, en un descobriment que suposa una passa important en el desenvolupament de teràpies més efectives basades en l’activació d’aquest gen.

medicament pastilla
Un medicament aprovat contra el VIH podria ajudar a combatre el càncer | freeimageslive.co.uk

La Resposta Integrada a l’Estrès és una via de senyalització que estimula una proteïna anomenada ATF4 i que, en col·laboració amb le gen p54, causa la mort de les cèl·lules canceroses. Al laboratori, no només s’ha vist que era un camí terapèutic prometedor per a diversos tipus de càncer sinó, fins i tot, que el Nelfinavir, un fàrmac aprovat inicialment per tractar la infecció per VIH, activa la Resposta Integrada a l’Estrès i que, per tant, podria ser una gran ajuda.

Un avenç que podria ser molt important

Així doncs, aquest estudi suposa una passa endavant en una via d’investigació del càncer, la restauració de l’activitat del gen p53 per induir la regressió dels tumors, que ha estat una de les més importants de les darreres dècades. Gràcies a aquest descobriment, les teràpies basades en explotar aquest punt feble dels càncers són una mica més a prop de ser una realitat.

Més notícies
Els fongs 'Candida' han estat relacionats amb un pitjor pronòstic d'alguns càncers
Troben una relació entre els fongs de dins dels tumors i el seu creixement
Cal més recerca però sembla que hi ha un vincle clar
El cicle del son pot resultar ser un agent important en el risc de patir càncer de pulmó | Piqsels
Troben una relació entre el trencament del cicle del son i el càncer
La disrupció del nostre rellotge biològic pot provocar el creixement de tumors
La immunoteràpia consisteix a ajudar el nostre cos a combatre virus, bacteris o càncers | NIH
Salt endavant en el disseny de teràpies personalitzades contra el càncer
Un estudi d'abast limitat demostra les possibilitats dels tractaments que ataquen els punts febles de cada tumor
El desenvolupament de teràpies contra el càncer és un dels camps on s'estan fent més investigacions
Menys medicació però més freqüent, una alternativa contra el càncer
Les nanomedicines podrien debilitar més els tumors i aconseguir resultats millors que els mètodes tradicionals

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa