Un assaig preclínic amb cèl·lules mare ha aconseguit fer un gran avenç per curar la ceguesa causada per la degeneració macular. Segons expliquen en un article publicat a ‘Molecular Therapy’, han aconseguit produir cèl·lules fotoreceptores progenitores, les que detecten la llum als ulls, i les han trasplantat en models de retines danyades, resultant en una recuperació significativa de la visió.
Una forma molt comuna de ceguesa
La degeneració dels fotoreceptors de l’ull és una causa habitual de pèrdua de visió i que pot dur a la ceguesa. Actualment no té cura i és darrere de moltes malalties retinals hereditàries com la retinitis pigmentosa i la degeneració macular relacionada amb l’edat, una malaltia força comuna. Els investigadors han desenvolupat un nou mètode que permet crear fotoreceptors semblants als presents als embrions humans i, així, restaurar parcialment la funció de la retina.

Restaurant l’ús de la retina
En presència de laminines purificades, unes proteïnes que participen en el desenvolupament de les retines, les cèl·lules mare es poden dirigir perquè es diferenciïn i siguin les responsables de convertir la llum en senyals que s’envien al cervell. En trasplantar-les a retines danyades, els models preclínics han mostrat una recuperació notable de la visió i, fent servir un electroretinograma, a través de l’activitat elèctrica a la retina en resposta als estímuls lumínics, també han observat una millora significativa.
Un pas endavant per curar la ceguesa
Les cèl·lules trasplantades han establert connexions amb les de la retina i, a més, han sobreviscut i funcionat durant setmanes després del procediment. En endavant, els investigadors volen refinar aquest mètode per fer-lo més simple i aconseguir resultats més estables. Després, a més, caldrà explorar l’eficàcia en models més semblants als problemes que pateixen els humans. En qualsevol cas, però, són uns resultats molt prometedors pel que a l’ús de cèl·lules mare per curar la pèrdua de visió i la ceguesa causada per la pèrdua de fotoreceptors.