MonPlaneta
Nou avenç en la cura de la ceguesa causada per degeneració macular

Un assaig preclínic amb cèl·lules mare ha aconseguit fer un gran avenç per curar la ceguesa causada per la degeneració macular. Segons expliquen en un article publicat a ‘Molecular Therapy’, han aconseguit produir cèl·lules fotoreceptores progenitores, les que detecten la llum als ulls, i les han trasplantat en models de retines danyades, resultant en una recuperació significativa de la visió.

Una forma molt comuna de ceguesa

La degeneració dels fotoreceptors de l’ull és una causa habitual de pèrdua de visió i que pot dur a la ceguesa. Actualment no té cura i és darrere de moltes malalties retinals hereditàries com la retinitis pigmentosa i la degeneració macular relacionada amb l’edat, una malaltia força comuna. Els investigadors han desenvolupat un nou mètode que permet crear fotoreceptors semblants als presents als embrions humans i, així, restaurar parcialment la funció de la retina.

Cèl·lules mare en procés de convertir-se en cèl·lules òssies | RMIT
Cèl·lules mare | RMIT

Restaurant l’ús de la retina

En presència de laminines purificades, unes proteïnes que participen en el desenvolupament de les retines, les cèl·lules mare es poden dirigir perquè es diferenciïn i siguin les responsables de convertir la llum en senyals que s’envien al cervell. En trasplantar-les a retines danyades, els models preclínics han mostrat una recuperació notable de la visió i, fent servir un electroretinograma, a través de l’activitat elèctrica a la retina en resposta als estímuls lumínics, també han observat una millora significativa.

Un pas endavant per curar la ceguesa

Les cèl·lules trasplantades han establert connexions amb les de la retina i, a més, han sobreviscut i funcionat durant setmanes després del procediment. En endavant, els investigadors volen refinar aquest mètode per fer-lo més simple i aconseguir resultats més estables. Després, a més, caldrà explorar l’eficàcia en models més semblants als problemes que pateixen els humans. En qualsevol cas, però, són uns resultats molt prometedors pel que a l’ús de cèl·lules mare per curar la pèrdua de visió i la ceguesa causada per la pèrdua de fotoreceptors.

Més notícies
Aquest nou descobriment apropa una mica més la regeneració dels ulls i els tractaments per a la ceguesa | Pixabay

Un projecte català fa un pas importantíssim en el tractament de la ceguesa

Fusionar cèl·lules de la retina amb cèl·lules mare pot ser una estratègia terapèutica important
:  - Mobile
El pacient duent a terme una prova de reconeixement visual del got negre damunt la taula blanca | J.-A. Sahel / Nature Medicine

Aconsegueixen curar la ceguesa amb una injecció de proteïnes

La tècnica, anomenada optogenètica, ha tornat la vista a un home 40 anys després de perdre-la
:  - Mobile
Ull  | ISTOCK/@AYWAN88/IN-FUTURE

La teràpia genètica dóna resultats prometedors en el tractament de la ceguesa infantil

Els resultats inicials mostren millora de la visió de pacients amb una de les formes de ceguera congènita més habituals
:  - Mobile
Macac

Les darreres proves d’implants cerebrals acosten molt la possibilitat de curar la ceguesa

Uns experiments recents amb micos han tingut resultats prometedors i que podrien funcionar per tornar la vista als qui en algun moment l'havien tingut
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa